VAKVROUW MAÏTÉ DIESEL IS SCHOONHEIDSSPECIALIST

Beeld Milan Vermeulen
Haar basisschooljuf vond haar te dom voor de huishoudschool. Inmiddels is Maïté Diesel een succesvol schoonheidsspecialist. Een vak met meer inhoud dan menigeen denkt. ‘Elke paar weken volg ik een nieuwe cursus.’Toen Zenn in the City genomineerd werd voor de Beauty Awards 2015, was Maïté Diesel aan het werk. Ze had een dag vol klanten, van negen tot negen, en had haar telefoon uitstaan. Diesel (29) is niet alleen eigenaar van de Rotterdamse schoonheidssalon, ze is ook de enige werknemer. Dus als het druk is, is zij druk. Toen ze haar telefoon die dag weer aanzette, had ze tweehonderd berichtjes. Als beginnend salon kans maken op de Newcomer of the Year Award is een grote eer. ‘Het is de Emmy en de Oscar in de schoonheidsbranche,’ vertelt ze.

Zenn in the City won de award en Diesel kon haar baan bij een optiek in de buurt opzeggen. ‘Het is niet makkelijk om te beginnen als schoonheidsspecialist. Bijna iedereen heeft er nog een baan naast. Zodra ik die prijs had gewonnen, kwamen er zóveel boekingen binnen, dat ik vijf dagen per week aan de slag kon.’ Sindsdien is het geen dag rustig geweest.

Maïté Diesel heeft in drie jaar tijd een schoonheidssalon uit de grond gestampt die hoge ogen gooit. Mensen vallen voor de persoonlijke aandacht, de kwaliteit, de biologische producten. Op Treatwell, de site waar je behandelingen kunt boeken door heel Nederland, staat ze bovenaan in de lijstjes met goede reviews. Een 9,4 gemiddeld met 99 procent van de klanten die terug wil komen. Toch denkt niet iedereen bij schoonheidsspecialisten meteen aan succesvolle ondernemers. ‘Als mensen op feestjes vragen wat ik doe, krijg ik regelmatig teleurgestelde reacties. “Is het niks geworden met de havo?” Of: “Leuk, lekker maskertjes smeren.” Ja, heel leuk. Maar als ik iets verkeerd doe met zuren, vermink ik je. Het is hard werken en ik volg elke paar weken weer een nieuwe cursus.’

Zenn in the City is een kleine salon in het Rotterdamse Kralingen. 40 procent van de klanten is man, 60 procent vrouw, bijna iedereen is druk en ziet uit naar een uurtje rust. Ze komen voor anti-ouderdomsbehandelingen, facials, wenkbrauwen of harsen. In de behandelruimte klinkt rustige muziek en staat één stoel (‘Verwarmd, dat ontspant’). In de hoek staat een hoge nepboom vol kleurrijke bloemen. ‘Toen ik hier begon, kwam ik net terug van een lange reis door Azië,’ vertelt Diesel. ‘Ik wilde iets van die sfeer, het gevoel dat je er helemaal uit bent.’ Vandaar dus ook Zen.

‘‘Ik won de Emmy en de Oscar in mijn branche’

 

‘Ik wilde schoonheids-specialist zijn, maar ondernemer was nieuw’

Maïté wordt in 1987 in Antwerpen geboren als Marie Thérese. Maïté is een samenvoeging van haar twee voornamen.
Na een jaar in België, woont Maïté zes maanden op Aruba. Vanaf haar tweede jaar groeit ze op in Nederland. Eerst in Rotterdam, dan in Capelle.
2009-2010 volgt Maïté aan de Beautyschool (het IMKO) in Rotterdam de éénjarige mbo-opleiding tot schoonheidsspecialist.
2011 Maïté en haar vriend reizen zes maanden door Thailand en Australië. Haar hele familie houdt van Thailand: Maïté’s oma woont er inmiddels.
2011-2013 Maïté werkt bij beautysalons in Rotterdam en daarnaast in vaste dienst bij een opticien.
12 november 2013 begint ze Zenn in the City. Ze baseert de sfeer in haar salon op de sfeer die ze kent uit Aziatische schoonheidssalons. 
Zenn in the City heeft meer dan 460 reviews op bookingsite Treatwell, met een waardering van 9,4 gemiddeld. 

Door Sanne Rooseboom