MAN OVER VROUW: YEHUDI MOSZKOWICZ

Beeld: ernst coppejans

Zijn achternaam is even beroemd als berucht. In zijn boek De toga van mijn vader vertelt Yehudi Moszkowicz (35) zijn levensverhaal. Wie zijn de vrouwen die de strafpleiter het meest inspireerden?

DE MOEDER Marjolijn

‘Robert Moszkowicz, mijn vader, is toen ik een jaar of 4 oud was goed verslaafd geraakt aan heroïne, waardoor ons gezin uit elkaar viel. Mijn moeder nam de zorg voor mijn broer en mij op zich en was genoodzaakt met haar studie Spaans te stoppen. We gingen van weelde naar bijstandsniveau. In die tijd heeft ze ervoor gezorgd dat, voor zover dat mogelijk was, wij niets tekortkwamen. Ze heeft gezorgd dat we in een leuke woonomgeving terecht kwamen, ondanks het feit dat daar geen financiële middelen voor waren. Ze heeft er meermaals voor gezorgd dat als het op school niet goed dreigde te gaan, ik naar een school ging waar ik mijn draai wel vond.

Ze heeft na een paar jaar niet alleen haar studie Spaans afgemaakt, maar is ook rechten gaan studeren. Daar kreeg ze toestemming voor, vanwege het perspectief op een hoger inkomen. Na haar studie begon ze een juridisch adviesbureau. Het is heftig als je uit een bekende familie komt, je vader omstreden is en je dagelijks wordt geconfronteerd met artikelen in de krant. Desondanks zijn wij daar redelijk “ongeschonden” uit gekomen, dankzij mijn moeder.’
DE VROUW Emilia

‘We waren allebei lid van een studentenvereniging en hadden elkaar daar al gesignaleerd. Op een gegeven moment zag ik haar van een afstandje op het plein aan de Neude zitten en dacht: dit is haar. Maar destijds zaten we allebei nog in een relatie. Zo’n tweeënhalf jaar geleden moest ik vanuit mijn werk voor een cliënt contact opnemen met de VPRO, en toen bleek zij degene aan de andere kant van de lijn. Vanaf toen heb ik energie gestoken in een date regelen en in haar mijn vrouw te maken. Het klinkt clichématig, maar voor de deur was het al duidelijk. Op alle mogelijke manieren, zowel humor als interesses, zijn we een volledige match. Zij heeft een ontzettend positieve instelling. Ze wordt ’s ochtends wakker en denkt: de wereld is fantastisch – waar ik minstens drie koppen koffie nodig heb.

Bij haar kan ik alles kwijt en voel ik me niet bezwaard omdat ik lang en hard werk. Zij weet ook hoe belangrijk dat voor mij en voor de rechtszaken is. Inmiddels zijn we getrouwd en hebben we een kind. We hebben ervoor gekozen dat onze zoon in ieder geval de eerste maanden alle aandacht en liefde krijgt die mogelijk is, dus is ze driekwart jaar thuis gebleven. Maar nu is het moment gekomen dat ze denkt: ik wil weer aan het werk.’

‘Op alle mogelijke manieren, zowel humor als interesses, zijn we een volledige match’

DE SECRETARESSE Marjolein

‘Zij is iemand op wie ik in het dagelijks leven, mijn dagelijkse praktijk, echt blind moet kunnen vertrouwen. Ze zorgt ervoor dat alle communicatie in en uit mijn kantoor goed gaat. Ze doet dit werk al meer dan twintig jaar en is enorm communicatief vaardig. Een lastige cliënt aan de telefoon, daar krijgt ze binnen een minuut de angel uit. Ze straalt een enorme rust en ervaring uit.

Het klinkt misschien gek, maar een secretaresse is een soort tweede moeder. Ze zorgt ervoor dat je afspraken worden gemaakt en dat je op tijd komt. Vroeger deed je moeder dat. Maar nu hangt er heel veel vanaf. Als ik niet op tijd kom op een zitting, dan kijken drie boze rechters me aan. De belangen die ermee gemoeid zijn, zijn enorm.’
DE OUD-TANTEHetty (Hendrikje)

‘De zus van mijn opa heeft in de tijd dat mijn moeder studeerde, met ons het land doorgetrokken en ons zo’n beetje elk denkbaar museum laten zien. Daarmee heeft ze mijn moeder op allerlei manieren ontzien. Wij hadden de tijd van ons leven, want we stonden als jongetjes van een jaar of 10 bijvoorbeeld in Overloon naar grote tanks te kijken, of we gingen naar het Thermenmuseum in Heerlen. Een stuk of dertig musea hebben we wel bezocht.

Door die uitstapjes heb ik een ontzettend brede  algemene ontwikkeling gekregen, op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis. Ik merkte op school dat ik daardoor een voorsprong had. Ze was ook een bijzondere vrouw, want zij was een van de eerste vrouwelijke piloten. Echt een inspiratiebron.’
Door Jop de Vrieze
%d bloggers liken dit: