ZO MAAK JE GOEDE VOORNEMENS WAAR

Tegen de tijd dat je dit leest, zijn er minstens zoveel goede voornemens gesneuveld als gemaakt. Waarom lukt het niet om de vastberadenheid vast te houden?

Beeld: Mireille Schaap

Overvolle sportscholen, geplunderde fruitafdelingen en gereduceerde verkoop van sigaretten en alcohol zijn allemaal gevolgen van de verplichtingen en restricties die we onszelf na nieuwjaar opleggen. Vrijwel altijd tevergeefs, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 30 procent van de goede voornemens binnen twee weken sneuvelt. Slechts 8 procent wordt waargemaakt. 
Al jaren zijn de tien vaakst voorkomende goede voornemens vrijwel dezelfde. Standvastig in de top drie: afvallen, georganiseerder worden, minder geld uitgeven. Aan de University of Scranton wordt jaarlijks onderzoek naar goede voornemens gedaan. Zo’n 45 procent van de Amerikanen neemt zich voor bepaalde zaken per 1 januari op de schop te nemen. In Nederland is het maken van goede voornemens een stuk populairder, blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. In 2016 wilde meer dan 80 procent van de Nederlanders zichzelf verbeteren. Een jaar eerder hield nog geen vijfde (17 procent) dat vol.
De Britse psychologieprofessor Richard Wiseman stuitte tijdens zijn onderzoek op grote verschillen in hoe mannen en vrouwen met hun voornemens omgaan. Zo halen mannen eerder hun doelen als die gericht zijn op beloning. In afvallen bijvoorbeeld slagen ze eerder als gewichtsverlies niet het doel op zich is, maar een weg naar meer aandacht van vrouwen. Vrouwen hadden meer succes als ze hun vrienden en familie over hun doelen vertelden of werden aangemoedigd. In het onderzoek werd alle deelnemers gevraagd een voornemen te formuleren, hoe simpel ook. Geen man die zich voornam de afwas te doen slaagde daarin, terwijl 99,9 procent van de mannen die meer autotijdschriften wilden lezen, dat wel deed.
Logischerwijs is de kans van slagen bij een aantrekkelijk doel groter dan bij iets waar je erg tegenop ziet. Het ING-onderzoek gaf blijk van grote verschillen in het soort doelen dat mannen en vrouwen in 2014 stelden. Veel vrouwen zeiden zich minder druk te gaan maken, terwijl veel mannen meer wilden gaan sporten. Meer mannen slaagden.
Dus hoe maak je jouw goede voornemen wél waar? Door het te koppelen aan iets dat je altijd al hebt willen leren. Een doel dat bijdraagt aan het verwezenlijken van een droom, in plaats van eentje dat afstraft wat eerder mis ging, is veel kansrijker. Zorg ook dat je uitgerust met een nieuw doel begint, want uit talloze onderzoeken blijkt dat vermoeidheid je wilskracht vermindert.

Een doel dat bijdraagt aan een droom is kansrijker

Verder helpt het om een uitdaging niet alleen aan te gaan. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep met vrienden die hetzelfde doel nastreven, zodat je elkaar kunt steunen. Focus op kleine successen en houd je doelen behapbaar en concreet. In plaats van ‘fit worden’ neem je jezelf bijvoorbeeld voor om naar je werk te fietsen, en ‘meer tijd met mijn gezin’ maak je concreet met een maandelijkse spelletjesavond.
Gratis apps als Quitter en Kickit helpen je te stoppen met gewoontes die je veel geld kosten, door de stand van je bespaarde euro’s bij te houden. Voor het kleine deel dat nog volhoudt: zet hem op!
Door Roxanne Herder
%d bloggers liken dit: