DE MAAND VAN AIRCO CARAVAN

Bezorgde kunstenaars lieten in New York met de Nasty Women Art Exhibition zien wat ze van Donald Trumps uitlatingen en acties vinden. De opbrengst gaat naar vrouwenrechten. Hun voorbeeld wordt wereldwijd gevolgd. Ook in Amsterdam, door kunstenaar Airco Caravan (51).

 

Wat moet de tentoonstelling teweeg brengen? 
‘Bewustwording. Over het algemeen hebben kunstenaars geen cent te makken, maar ze kunnen met hun kunst wel iets bijdragen, een geluid laten horen. Zo hopen we een grotere beweging op gang te brengen.’

 

Waarom verzet jij je tegen Trumps verkiezing?
‘Ik vind het zorgelijk hoe hij tegen allerlei groepen tekeer gaat. Te horen dat hij tot president gekozen was, leek op wakker worden met een gigantische kater. Toen ik van het initiatief van Nasty Women hoorde, kon ik alleen maar denken: Ik moet ook iets doen!’

‘Elk kind heeft het recht om gewenst te zijn’

Vrouwenrechten vormen de basis van deze expositie. Wat heb jij daar persoonlijk mee?
‘Vrouwen hebben het recht om over hun eigen leven te beschikken. Daar valt niet aan te tornen. Dat gebeurt wel, bijvoorbeeld als het om abortus gaat: een fundamenteel vrouwenrecht. Dat vrouwen gedwongen een kind krijgen, vind ik absurd. Elk kind heeft het recht om gewenst te zijn. Ik walg van die foto waarop Donald Trump, omringd door mannen, een wet ondertekent die hulporganisaties verbiedt vrouwen aan een abortus te helpen. Je zult nooit een foto zien waarop vrouwen een wet ondertekenen over hoe mannen met hun piemel om moeten gaan. De uitspraak: ‘If men could get pregnant, abortion would be a sacrament’, maakte veel indruk op me. Sinds de eerste keer dat dit werd gezegd, in 1971, is er te weinig veranderd, want het klopt nog steeds.’

 

Voor de kunstwerken die jij op de expositie tentoonstelt, gebruik je siliconen foetussen van antiabortusbewegingen. Ben je niet bang voor een averechts effect?

‘Ik wil laten zien hoe absurd ze zijn. Daarom bestelde ik een voorraadje poppen voor mijn werk. Met als ironisch gevolg dat de antiabortusbeweging zonder zat door mijn actie. Los van mijn eigen visie op abortus wil ik mensen aan het denken zetten. Vragen oproepen. Mensen zijn vrij om te denken wat ze willen. Ik wil het taboe doorbreken. Tijdens mijn solo- expositie in 2014 in Den Haag gingen vrouwen voor het eerst over hun abortus praten. Dat vind ik waardevol, zeker omdat het taboe en schaamte onder jongeren over abortus ook in Nederland groter wordt.’

De expositie is van 4 tot en met 12 maart te zien in de Josilda da Conceição Gallery in Amsterdam. Alle opbrengsten gaan naar goede doelen, waaronder Women on Waves, Ploumen4Women, COC Amsterdam en She Decides, een fonds dat zorgt dat meisjes in arme landen toegang tot abortus houden.


Door Roxanne Herder