STAR BLIJFT DROMEN

American Honey is een verbijsterend lange film met voornamelijk amateurs en nauwelijks een verhaal. En toch is die betoverend.

 

In American Honey neemt de eigengereide Britse filmmaker Andrea Arnold (Fishtank, Wuthering Heights) je mee op een hypnotiserende reis door de Verenigde Staten. Hoofdpersoon is de 18-jarige Star, die een onmogelijke thuissituatie ontvlucht door zich aan te sluiten bij een groep reizende jongeren, die geld verdienen met het verkopen van tijdschriftabonnementen.

Ook nu nog bestaan dit soort groepen, mag crews, in Amerika. Ze bestaan uit gemarginaliseerde jongeren, vaak slachtoffers van uitbuiting en geweld. Nadat Arnold een reportage las, raakte ze gefascineerd, reisde door Amerika, ontmoette zulke mag crews, nam dezelfde routes en overnachtte in dezelfde armoedige motels.

In de mag crew waarbij haar hoofdpersoon Star zich aansluit, zitten randgroepjongeren uit alle windstreken. Hun gevoelloze ‘manager’ hanteert de regel dat de twee die het minst verdienen met elkaar op de vuist moeten. Voor Star is de groep een surrogaatfamilie waarbij ze zich steeds meer thuis voelt. Dan is er ook nog de brutale Jake (Shia LaBeouf, een van de weinige professionele acteurs in de film) voor wie Star allerlei gevoelens koestert.

American Honey duurt tweeënhalf uur, verbijsterend lang, en vertelt nauwelijks een verhaal. Toch is het een film die betovert. Dat komt door de spannende casting van intrigerende amateurs die, begeleid door pulserende hiphop, door steeds veranderende landschappen rijden, hallucinant in beeld gebracht door Arnolds vaste cameraman Robbie Ryan.

Hoofdrolspeler Sasha Lane, gescout op een strand in Florida, is prachtig als de onverschrokken Star, die zich telkens weer in situaties manoeuvreert waarbij je je hart vasthoudt. Het leven doet pijn, maar Star blijft dromen, ook als is het maar van een eigen caravan.

 

American Honey is vanaf 9 maart te zien

Door Renate van der Zee