GEEN STUK GELUK

Het werk van fotograaf Desiree Dolron, nu te zien op een overzichtstentoonstelling in het Singer Museum in Laren, is intrigerend. Naast haar indrukwekkende fotografie zijn ook haar video’s ware kunstwerken. In één van de zalen hangen foto’s die de suggestie van een verdrinking wekken. Het spoor van angst in de gek genoeg serene portretten komt tot leven in bewegende beelden waarin de lichamen hopeloos in het diepe water spartelen. De indringende audio bezorgt je de rillingen. Het water sluit de modellen niet alleen fysiek op, maar suggereert ook een mentaal isolement. 


Aan Dolrons werk gaat diepgaande research vooraf. Zo bestudeerde ze voor haar serie Te dí todos mis sueños (Ik gaf je al mijn dromen) de politieke en psychologische achtergronden van de Cubaanse samenleving. Haar serie Exaltation – Images of Religion and Death getuigt van de soms bizarre daden die mensen voor hun geloof plegen, zoals zelfverminking. Tussen haar werken zit geen enkel stuk dat geluk uitstraalt. De rode draad is misère.
Dat is ook wat de gezichtsuitdrukkingen in haar befaamde serie XTERIORS oproepen. Hierin vervaagt  Dolron de grens tussen fotografie en schilderkunst door met de contrasten te spelen. Hoewel ze de foto’s recent maakte, doen de scènes aan een ver verleden denken. Dolron maakte overigens voor de tentoonstelling ook een selectie uit schilderijen van andere kunstenaars, maar bereikt daarmee niet waar haar eigen fotografie wel in slaagt: het grijpt je bij de strot.


De overzichtstentoonstelling Desiree Dolron is nog tot en met 14 mei in het Singer Laren te zien


Door Roxanne Herder