DE VROUWEN VAN NASA

In de jaren zestig werkten veel zwarte, vrouwelijke wiskundigen bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Ze werden ‘menselijke computers’ genoemd en ze controleerden de berekeningen die de witte mannelijke ingenieurs voor ruimtevluchten maakten. 
Margot Lee Shetterly schreef er een boek over, Hidden Figures, dat onlangs in het Nederlands uitkwam. En nu is er de film. Die concentreert zich op drie medewerkers uit die tijd: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson. Deze drie vrouwen mochten dan aangenomen zijn door NASA, ze werkten wel in het streng gesegregeerde Virginia. Dus moeten ze koffie drinken uit een aparte kan en een idioot eind lopen naar de enige wc voor zwarte vrouwen.
Vaughan geeft leiding aan een team van zwarte vrouwelijke wiskundigen, maar krijgt geen officiële benoeming, laat staan het salaris van een leidinggevende. Regisseur Theodore Mulfi gaat niet voorbij aan het onrecht, maar heeft van Hidden Figures vooral een gezellige publieksfilm gemaakt. De film wordt gered dankzij de kwaliteiten van de hoofdrolspelers.
Door Renate van der Zee
Hidden figures is te zien vanaf 9 maart