VROUW IN DE POLITIEK: SOPHIE HERMANS (VVD)

Niet voor niets droeg Marianne Thieme tijdens Prinsjesdag een hoed met daarop ‘Man Man Man’: de verkiezingen kennen dit keer amper vrouwelijke lijsttrekkers. Maar verderop op de kieslijsten staan ze wel, de vrouwelijke kandidaten voor de Tweede Kamer. Een selectie interessante vrouwen op wie je 15 maart kunt stemmen. 

SOPHIE HERMANS, VVD – plek 16 

Met positiviteit, ambitie en inspiratie wil Sophie Hermans, geboren op 1 mei 1981, de samenleving een beetje beter maken. Dat zei ze in 2011 toen ze werkte voor de Publieke Zaak, een platform voor maatschappelijke vernieuwing. Nu staat de dochter van VVD-prominent Loek Hermans op nummer 16 van de kandidatenlijst voor de VVD.Hermans groeide op in Friesland, omdat haar vader daar commissaris van de Koningin was. Ze studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Haar eerste baan was bij adviesbureau Andersson Elffers Felix in Utrecht en in die tijd volgde ze het Emerging Leaders Program aan de London Business School. Sinds 2012 is ze politiek assistent. Eerst bij VVD-minister Stef Blok en sinds januari 2015 voor premier Mark Rutte. Ze is intelligent, nuchter en oergeestig, vrolijk, analytisch en zelfstandig en volgens Rutte ook nog inhoudelijk sterk en creatief.

Haar collega Julia Wouters, politiek-assistent van Lodewijk Asscher, onthulde hoe de twee regelmatig samen bellen om zaken door te spreken. Zo waarschuwde zij Hermans soms als Asscher ergens boos over was, zodat Rutte dat ook zou weten. Hermans opereert het liefst in de schaduw van Rutte en blijft daarmee voor het grote publiek onzichtbaar. Dat zal nu veranderen, omdat ze als kandidaat-Kamerlid ook zelf campagne moet voeren.

%d bloggers liken dit: