VROUW IN DE POLITIEK: ATTJE KUIKEN (PVDA)

Niet voor niets droeg Marianne Thieme tijdens Prinsjesdag een hoed met daarop ‘Man Man Man’: de verkiezingen kennen dit keer amper vrouwelijke lijsttrekkers. Maar verderop op de kieslijsten staan ze wel, de vrouwelijke kandidaten voor de Tweede Kamer. Een selectie interessante vrouwen op wie je 15 maart kunt stemmen. 

ATTJE KUIKEN, Partij van de Arbeid – plek 6

Attje Harma Kuiken is geboren in Groningen op 27 oktober 1977. Op haar 10de verhuisde ze naar Friesland, ze woont nu in Breda. Kinderen zijn de grootste drijfveer voor haar Kamerwerk en diende een wetsvoorstel in om de rechten voor kinderen te verankeren in de Vreemdelingenwet. Zelf verliet ze de Kamer in 2010 tijdelijk om te bevallen van haar dochter. Ze is in de Tweede Kamer woordvoerder voor asielzaken. Sinds begin december is Kuiken fractievoorzitter tegen wil en dank, maar ze vindt het wel leuk. Ze was vice-fractievoorzitter voor de PvdA en de fractie koos haar toen Diederik Samsom opstapte na het verliezen van de lijsttrekkersverkiezing van Lodewijk Asscher. Kuiken studeerde bestuurskunde en overheidsmanagement aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden en beleids- en organisatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant. Zij was beleidsmedewerker integraal veiligheidsbeleid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. In Breda richtte ze een afdeling op van de Jonge Socialisten, en ze was te zien bij het VARA-debatprogramma Het Lagerhuis.

In 2006 stond ze op nummer 12 van de PvdA-kandidatenlijst, in 2010 op nummer 14, 2012 op 24 en nu staat ze op nummer 6. Naar eigen zeggen een goede plek op de lijst voor wat zij noemt een emancipatiepartij.