VROUW IN DE POLITIEK: MARIANNE THIEME (PVDD)

Vrouwen zijn nog steeds slecht vertegenwoordigd in de Nederlandse politiek. Slechts 4 van de 28 partijen die aan de verkiezing deelnemen, worden door een vrouw aangevoerd. Marianne Thieme is daar één van.

MARIANNE THIEME, Partij voor de Dieren – plek 1 

Marianne Thieme kreeg bijnamen als dierendiva, de Ayaan Hirsi Ali van de landbouw en brandneteltaliban. Jeroen Pauw noemde haar ‘jongedame’ en moest daarvoor excuses maken. Thieme is op 6 maart 1972 geboren in Maarssen, Netflixverslaafd, moeder van twee dochters en lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren.

Thieme grijpt de hoedenparade op Prinsjesdag graag aan voor protesten tegen dierenleed en milieuproblemen. De laatste keer droeg ze een hoed met ‘Man Man Man’, een protest tegen het weinige aantal vrouwelijke lijsttrekkers. Van een partij voor de aarde profileert Thieme haar partij nu als emancipatiepartij.

Thieme studeerde Franse taal en cultuur aan de Sorbonne Universiteit in Parijs en daarna rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na haar studie werkte ze voor een commercieel onderzoeks- en adviesbureau voor de overheid. In 2001 werd ze beleidsmedewerker bij de Bont voor Dieren. In 2002 was ze medeoprichter van de Partij voor de Dieren. Het was wereldnieuws toen de partij eind 2006 twee zetels in de Tweede Kamer haalde. In 2008 maakte ze de documentaire Meat the Truth, over de invloed van de veehouderij op de opwarming van de aarde. Standaard besluit ze haar debatten met de woorden: ‘Voorts zijn wij van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.’