VROUW IN DE POLITIEK: NEVIN ÖZÜTOK (GROENLINKS)

Niet voor niets droeg Marianne Thieme tijdens Prinsjesdag een hoed met daarop ‘Man Man Man’: de verkiezingen kennen dit keer amper vrouwelijke lijsttrekkers. Maar verderop op de kieslijsten staan ze wel, de vrouwelijke kandidaten voor de Tweede Kamer. Een selectie interessante vrouwen op wie je 15 maart kunt stemmen. 

NEVIN ÖZUTOK , GroenLinks – plek 12 

Emancipatie, zeggenschap en kansengelijkheid zijn de politieke drijfveren van Nevin Özütok, nummer 12 op de kandidatenlijst van GroenLinks. Ze is geboren in het Turkse Adana op 20 maart 1960.

Haar vader kwam als arbeidsmigrant naar Amsterdam om te werken in de scheepsbouw. Özütok was 12 toen ze samen met haar moeder door een gezinshereniging naar Nederland kwam. Studeren was haar ambitie, maar dat bleek toch lastig in een groot gezin met kleine kinderen. Özütok studeerde in de avonduren arbeidsociologie en arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1996 tot 2008 was ze eerst adviseur etnische minderheden en later vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten. Ze wordt omschreven als ervaren bestuurder, een kleurrijke kandidaat en een bijzonder mens, een sterke vrouw die weet wat ze wil en een pitbull als het gaat om kwetsbare mensen.

In 2005 wilde ze partijvoorzitter van GroenLinks worden, maar verloor van Herman Meijer. Een jaar later was zij even Kamerlid als opvolger van Marijke Vos. Sinds 2010 werkt ze als stadsdeelbestuurder in Amsterdam-Oost. Ze zet zich in voor diverse maatschappelijke initiatieven, is bestuurder van het Verzetsmuseum Amsterdam, commissaris van theater Carré en ze stond op de eerste Turkse boot die meevoer tijdens de Gay Pride in Amsterdam in 2012.

Lees ook meer over de andere vrouwelijke politici die je op 15 maart in het stemhokje kunt aanvinken!

%d bloggers liken dit: