VOORBIJ HET TABOE
Fotografie
Fotograaf Gon Buurman laat intieme zaken zien waar we ooit niet eens over wilden praten. Haar foto’s zijn nog altijd actueel.
Het merendeel van de foto’s in de expositie De intieme blik, een selectie uit het oeuvre van fotograaf Gon Buurman, zijn van een andere tijd. Buurman betrad eind jaren zeventig de wereld van de fotografie, toen het nog uitsluitend een mannenterrein was. In dat opzicht is er in veertig jaar tijd veel veranderd. Dat de thema’s van haar werk, zoals de acceptatie van homo- en transseksualiteit en emancipatie binnen de islam, nog zeer actueel zijn, toont aan dat er ook veel niet veranderd is.
De foto’s getuigen van een ongekende intimiteit. Op de foto Over liefde is bijvoorbeeld te zien hoe een man op leeftijd zijn hand legt op de borst van een oudere vrouw die in haar bh naast hem op de bank zit. De intimiteit en de kwetsbaarheid maken dit beeld niet alleen aandoenlijk, maar vanwege het taboe op ouderen en seks ook maatschappelijk relevant. Hetzelfde geldt voor de foto van twee blote vrouwen die met hun zwangere buiken innig tegen elkaar aan staan.
Het staat als een paal boven water: Buurman laat zich door niets weerhouden. Ze maakte prachtige portretten van door aids geteisterde koppels en aangrijpende beelden over de seksualiteit van mensen met een handicap. Het werk van Gon Buurman is niet adembenemend mooi, maar het is wel grensverleggend. Dat maakt De intieme blik bovenal een eerbetoon aan een vrouw wier fotografie van grote maatschappelijke waarde is.
De intieme blik is tot en met 28 april te zien bij IHLIA, het LHBTI-archief in de Openbare Bibliotheek Amsterdam; een kleiner deel is te zien bij Kennisinstituut Atria.