Lost jesse met zijn pappadag het probleem van de kabinetsformatie op?

Tja wat vinden we daar nou van, dat Jesse tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet een Pappadag heeft.

Wat ik er goed aan vind is dat hij zich niet laat beïnvloeden door wat ‘men’ ervan vindt. Hij vindt dat het kan, dat het belangrijk is, dus doet hij dat. Op het moment dat Rutte op maandag Lesdag heeft, Pechtold op dinsdag Wilders-van-repliek-diendag, Schippers op woensdag Zorgdag en Buma op donderdag naar de kerk moet, hebben we wèl een probleem. Maar goed dat is in goed overleg op te lossen, lijkt me.

En daar gaat het natuurlijk over. Dat je in goed overleg met je werkgever probeert om balans te vinden tussen werk, zorgtaken en andere dingen. En voor de een ligt die balans bij 20 uur werken, en voor de ander bij 80 uur.

Maar realiseer je wel dat je met 20 uur per week geen topsporter wordt. Ireen Wüst traint echt wel meer dan dat. Dus een topcarrière vraagt wel genoeg vlieguren. Volgens het boek De Marathon Revolutie is een maximale training van 14 km voldoende om de marathon te lopen. Maar dan wel 3 maanden lang vijf keer per week kort en uiterst effectief trainen. Eigenlijk dus meer doen in minder tijd.

Dat zie ik vrouwen ook vaak doen als ze minder gaan werken, Ze doen dan in 4 dagen wat ze voorheen in vijf dagen deden. Dus hetzelfde resultaat in minder tijd. En voor minder salaris, dat ook! Misschien is het ook wel zo dat je, als je minder werkt, wel effectiever werkt, efficiënter met je tijd omgaat.

Ruim 25 jaar geleden werd ik gegrepen door het boek: “Zen en de kunst van het motoronderhoud” van Pirsig. Hij vertelt daarin dat je op de beste ideeën komt als je met iets anders bezig bent. Door even iets anders te gaan doen, en helemaal niet bezig te zijn met het probleem, gaat je onderbewuste het oplossen.

Dus ik denk dat het heel slim is van Jesse om een dagje voor zijn kinderen te gaan zorgen. Zo lost hij, of eigenlijk zijn onderbewuste, gewoon het probleem van een vastzittende kabinetsformatie op!