House of Cards’ Robin Wright vroeg om gelijke betaling….

Natuurlijk zijn we sinds dinsdag weer allemaal aan het binge watchen. Welke Underwood wordt het? Dat wordt nog even doorkijken. Maar vandaag meldde Claire (Robin Wright) dat ze – hoewel ze dat vorig seizoen al vroeg – nog altijd niet het hetzelfde wordt betaald als Frank (Kevin Spacey).

Spacey zou in 2014 al $ 500.000,- per aflevering hebben gekregen en dat zal anno 2017 niet minder zijn geworden. Mevrouw Underwood moest het in 2014 doen met een armoedige $ 420.000,-, opgeteld nog altijd zo’n 5,5 miljoen dollar.

Om het allemaal nog erger te maken: vorig jaar stond Spacey bij Forbes in de lijst van de 15 best betaalde acteurs op plaats 12 met een geschatte $ 10,5 miljoen, Wright haalde Top 15 voor vrouwen niet. Tegenwoordig zien we zowel Spacey als Wright op de aftiteling als ‘executieve producer’. Of dat nog iets extra’s oplevert, geen idee. Maar ook toen al speelde de salariskwestie. Overigens zijn minder dan de mannen verdienende vrouwen in Hollywood eerder regel dan uitzondering. Dat bleek vorig jaar toen de Sony-site werd gehackt en er gevoelige informatie over beloningen op straat lag. Grote namen als Meryl Streep en Jennifer Lawrence maken hetzelfde mee als Robin Wright. Wel verdiende Lawrence in 2015 volgens Forbes bruto een dikke $ 50 miljoen, zeg maar twaalf keer zoveel als Wright.