Caroline Pietermaat: Als er een vergadering was zei ik altijd zal ik notuleren? Zo wist ik voortdurend wat er speelde

In het Juni-nummervan OPZIJ (nu in de winkel, blader hier) een interview met Caroline Pietermaat, directeur van het Hofpleintheater in Rotterdam, een creatief broednest voor kinderen en jongeren die iets willen met theater en toneel.

Afgelopen zomer haalde een productie die Pieterman liet maken door de Vlaamse acteur en regisseur Gregory Caers muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen. Een programmeur kwam langs, zag de voorstelling en wilde hem laten opvoeren in een van de tenten. “Dat was ontzettend spannend”, zegt Pietermaat. “Je moet je voorstellen dat het een voorstelling is die Caers met de jongeren zelf – 14, 15 en 16 jaar – gemaakt heeft.” Het is een andere manier van theater maken dan die van haar voorganger, de oprichter Louis Lemaire. “In zijn tijd speelden de kinderen vooral volgens uitgewerkte scripts van bestaande stukken zoals van Shakespeare en de bekende sprookjes zoals Assepoester en Sneeuwwitje. Dan zei een regisseur tegen de kinderen: ‘Nou moet je dit doen, en nou moet jij dat doen.’ Maar dat is niet meer van deze tijd, vindt Pietermaat. “Ik zoek aansluiting bij de tijdgeest, hoe jongeren van nu die beleven.”

Lees de rest van het interview in de nieuwe OPZIJ, nu in de winkel.

Of neem een abonnement.