Gerechtigheid: Panini brengt stickers voetbalvrouwen ter gelegenheid van het Uefa Women’s Euro in Nederland

Ze waren er al in in 2011 (Duitsland) en 2015 (Canada) maar toen ging het om WK’s. Nog niet eerder waren er verzamelalbums voor voetbalvrouwen rond een EK en daarin komt nu verandering. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder, vooral de laatste jaren raakt het in een versnelling. De Oostzaanse Vrouwenvoetbal Vereeniging had in 1924 de primeur. De Nederlandse Voetbalbond, voorloper van de KVB, zag er niks in. Daar vonden ze dat een vrouw ‘echtgenote, moeder of geliefde van een voetbalspeler’ moet zijn. In 1955 kwam het tot de Algemene Damesvoetbalbond, die werd niet erkend door de KNVB. Who cares? zou je nu denken. Pas in 1971 was het zover, mannenbolwerk Zeist viel, vrouwenvoetbal werd erkend. Op dat moment waren er ca. 5.500 actieve vrouwelijke voetballers, inmiddels zijn het er zo’n 150.000. Vooral onder meisjes is de groei enorm, tot wel 20 procent per jaar. Een groeiend aantal speelt bij buitenlandse topclubs hoewel transferbedragen en salarissen ver achterblijven bij die van de mannen.

De UEFA en FIFA organiseren sinds 197 EK’s en WK’s. In 2009 plaatste de Nederlandse vrouwen zich voor het eerst, in 2015 (WK Canada) overleefden ze de groepsfase. Dit jaar is Nederland het gastland voor het EK, we zitten in Poule A met Noorwegen, Denemarken en België. De openingswedstrijd in Utrecht tegen Noorwegen is nog niet uitverkocht maar is nu al de beste verkochte wedstrijd in het Nederlandse vrouwenvoetbal met ruim 16.000 verkochte kaarten.