Vrouwen ondervertegenwoordigd in bestuur politieke partijen. En links is erger dan rechts.

Het aantal vrouwelijke leden van de Tweede Kamer bedraagt op dit moment 54 en daarmee 36 procent van het totaal (150). Over dat cijfer wordt veel gecommuniceerd. Maar hoe staat het eigenlijk met de partijbesturen? We hebben ons bij het onderzoek beperkt tot de grootste partijen, op de PVV na want die heeft geen partijbestuur. Het beeld bij de partijbesturen is niet veel beter dan dat in de Kamer maar wat opvalt is dat het linkse blok (Groenlinks PvdA en SP) het gemiddeld met 39 procent vrouwen slechter doet dan het rechtse blok (VVD en CDA) met 44 procent. Nuancering: met name de SP (31 procent vrouwen) haalt het linkse gemiddelde flink omlaag.

Daartussenin zit D66 met een prima verdeling: fifty/fifty). Dat mag bij de volgelingen van Pechtold op partijniveau zo zijn, de de Tweede Kamer-fractie van D66 bestaat voor 37 procent uit vrouwen en zit daarmee ongeveer op het gemiddelde.

Op detailniveau:

VVD: bestuur 5 personen waarvan 3 vrouwen (60 procent)

CDA: bestuur 13 personen waarvan 5 vrouwen (38 procent)

D66: bestuur 8 personen waarvan 4 vrouwen ( 50 procent)

GroenLinks: bestuur 7 personen waarvan 3 vrouwen (43 procent)

PvdA: bestuur 11 personen waarvan 5 vrouwen (45 procent)

SP: bestuur 13 personen waarvan 4 vrouwen (31 procent)

%d bloggers liken dit: