Houden vrouwen nog steeds zo van Jesse Klaver?

Misschien keek u er nog niet zo naar maar Jesse Klaver zat de afgelopen maanden aan de onderhandelingstafel voor een nieuw kabinet dankzij u, de vrouw. Analyses van de verkiezingsuitslag toonden dat onmiskenbaar aan: de winst van GroenLinks leek vooral te danken aan vrouwen. In 2012 was 48 procent van de GroenLinks-stemmers vrouw, in 2017 was dat 62 procent. Meer dan de helft van die 62 procent was hoogopgeleid, 36 procent van de GroenLinks-kiezers zijn hoog opgeleide vrouwen, maar 19 procent een hoogopgeleide man. Dat zien we bij geen enkele andere partij, zulke verschillen.

Waarom is dat? Jesse Klaver ziet er goed uit. Is welbespraakt. Wekt de indruk zich aan een moeilijk(er) milieu te hebben ontworsteld. Staat graag op een podium en doet dat met een ontspannenheid die een kruising lijkt van John F. Kennedy en Justin Bieber. Klaver lijkt een belofte in te houden, daar houden we van.

Maar nu de inhoud. Decennialange partijprincipes zijn afgestoft, ze waren er al wel. Je zou kunnen zeggen dat de vluchtelingenproblematiek het eerste en enige nieuwe element onder Klaver is. Is dat waarom hij er zo aan vasthoudt, Jesse Klaver’s eigen claim to fame? 

Intussen vindt zijn achterban – overwegend vrouwen dus – dat milieu, van oudsher een GroenLinks-ding, hoger op de prioriteitenlijst zou moeten staan dan de vluchtelingenproblematiek. Door Klaver’s kennelijke weigering om dat met zijn achterban eens te zijn liet hij een unieke kans liggen om in een nieuw kabinet flink met de vuist op tafel te kunnen slaan. Echt milieubeleid te maken, als hoogste prioriteit, om tegelijk een flink deel van z’n ideeën over de vluchtelingenproblematiek in een regeerakkoord te krijgen. Milieu is, jammer genoeg, anno 2017, nog altijd meer een vrouwen- dan een mannending.

Zonder de vluchtelingenproblematiek uit het oog te verliezen is het de vraag of Jesse Klaver met zijn houding niet impliciet een verkiezingsbelofte aan zijn 62 procent vrouwelijke kiezers heeft gebroken door geen regeringsverantwoordelijkheid te willen nemen terwijl zijn partij toch echt GroenLinks heet.