Deze Koerdische YPJ-brigade bestaat helemaal uit vrouwen. En redt vrouwen

Ze noemen het de operatie ‘wraak voor de vrouwen van Sinjar’, het vaderland van Irak’s oude Yazidi-minderheid die de IS in de zomer van 2014 veroverde. De YPJ speelde een grote rol in het redden van de Yazidi-gemeenschap die in 2014 op de berg Sinjar in Irak geïsoleerd raakte en maandenlang tegen dorst en honger vochten. De redding kon niet voorkomen dat IS al eerder duizenden Yazidi-vrouwen als seksslaven ontvoerde.

Nisreen Abdallah, een commandant in de YPJ-militie, vertelt dat ongeveer 200 vrouwen en kinderen uit Noord-Irak tot nu toe in diverse delen van Syrië zijn bevrijd.

De Koerdische YPG-militie en de uit vrouwen bestaande YPJ-brigade redden hen in geheime operaties in het IS-gebied die vorig jaar begonnen. Abdallah kan om veiligheidsredenen niet meer details bekend maken. De Syrische milities werden bij deze missie betrokken als onderdeel van het door de VS gesteunde offensief rond Raqqa.

Met de YPG in de voorhoede, startte een alliantie van Koerdische en Arabische milities vorige week een nieuwe actie in Raqqa, waar ze al in november binnenvielen.

‘Sindsdien hebben we gewerkt aan de bevrijding van de Yazidi-vrouwen die gevangen worden gehouden.’

Noura Khalaf, een bevrijde  Yazidi-vrouw, zegt dat ze al een jaar met haar kinderen als slaaf van een IS- militant in de provincie Hama in Syrië woonde voordat ze door een onbekende man in een door de YPG gecoördineerde operatie werd weggesmokkeld.

Het plan kreeg vorm door de IS-regels die de vechters verboden hun mobiele telefoons naar het front mee te nemen, zei ze. De  ‘eigenaar’ van Khalaf liet zijn mobiel thuis, waardoor ze haar broer kon bellen, die op zijn beurt de YPG vroeg om hulp. ‘Ik had het nummer van mijn broer onthouden.’ Khalaf kreeg instructies om contact te leggen met een man die haar zou redden. Hij gaf haar een codewoord, zodat ze zou weten dat het veilig was om met hem te vertrekken.

De YPJ is de hele vrouwelijke brigade van de YPG, de strijdkrachten van de Syrische regio Koerdistan, bekend als Rojava. De YPJ is belangrijk in de strijd om de controle over door IS bezette gebieden. De vrouwen weten dat, als ze gevangen worden, ze worden verkracht en gedood, ze moeten slagen. De YPJ wordt zeer gevreesd door IS, het is een schande om door een vrouw te worden gedood, de weg naar het paradijs wordt afgesneden. Dankzij hun rol in het bevrijden van Kobani in Syrië heeft de YPJ aandacht feministen over de hele wereld gekregen.

Bron: The New York Times