Eveline Crone wint als enige vrouw de Spinozaprijs 2017

In 2016 waren het alleen mannen maar dit jaar breekt Eveline Crone het mannenbolwerk.

De Spinozapremies 2017 zijn zojuist bekendgemaakt tijdens Bessensap door NWO-voorzitter Stan Gielen. Aan de prijs, de meest prestigieuze wetenschappelijke prijs in Nederland, die ook wel de Nederlandse Nobelprijs wordt genoemd, is een geldbedrag van 2,5 miljoen euro verbonden.
Eén van de vier laureaten is Eveline Crone, hoogleraar Neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, bekend van haar onderzoek naar de werking van de hersenen van pubers en schrijver van de bestseller ‘Het puberende brein’.
Crone toonde zich zeer verheugd om de prijs in te kunnen zetten voor vervolgonderzoek.
Zij is de enige vrouwelijke Spinoza-winnaar dit jaar naast drie mannelijke wetenschappers (vs vier mannen vorig jaar).
In 2015 was de Leidense hoogleraar medeoprichter van Athena’s Angels: een digitaal platform, bedoeld om genderdiscriminatie in de wetenschap aan te kaarten. Waarover meer in de komende zomereditie van Opzij.

 

 

%d bloggers liken dit: