NRC vindt Macron’s nieuwe Franse Assemblée ‘jong en vrouwelijk’. Hoezo?

Zoals u weet is Jezus – in elk geval in Frankrijk –  terug op aarde. Hij noemt zich tegenwoordig Macron en hem wordt vanaf zijn verpletterende verkiezingsoverwinning een enorme daadkracht toegedicht. Laten we het voorlopig op prijzenswaardige goede voornemens houden. Want tussen denken en doen staan, waarschijnlijk, onwaarschijnlijk hete zomermaanden. En herfstmaanden. Wintermaanden. Frankrijk gaat, net als altijd als een president flinke hervormingen wil doorvoeren, plat. Stakingen, rellen, sociale onrust. De kans daarop lijkt groter dan het realiseren van ook maar een paar van Macron’s doelstellingen. Hoe je ook naar Macron kijkt, hij is toch meer rechts van het midden dan links en dus krijgt hij, bij gebrek aan serieuze oppositie in de Assemblée, de vakbonden over zich heen.

Intussen staan de media nog overwegend in de applaus-stand. NRC Handelsblad kopt vandaag: ‘Nieuwe Assemblée is jong en vrouwelijk’. Want wat blijkt? Vrouwen bezetten maar liefst 38 procent van de zetels. In Nederland geldt dat voor 36 procent van de leden van de Tweede Kamer. Heeft u daarover wel eens gelezen dat de Tweede Kamer vrouwelijk is? Eerder het tegendeel. Vervolgens is de gemiddelde leeftijd in Frankrijk nu 48 jaar. In Nederland zijn de leden van de Tweede Kamer gemiddeld 45 jaar. Heeft u daar wel eens over gelezen dat onze Tweede Kamer jong is?

Het wordt hoogtijd dat we Macron en zijn beweging – er is in Frankrijk onbetwist iets wonderbaarlijks gebeurd maar wat het werkelijke effect zal zijn moet blijken – gewoon kritisch gaan volgen.