En wat als de nieuwe technisch directeur van de KNVB een vrouw wordt

Vorige week schetsten wij van OPZIj al de – tot nu – utopie van een kabinetsformatie door vrouwen. Dat idee heeft Den Haag ongetwijfeld bereikt maar om te zeggen dat het is opgepakt…. Intussen knutselen de falende mannen gewoon door volgens de aan Einstein toegeschreven uitspraak doing the same thing over and over again and expect different results.

Intussen is er een volgend mannenbolwerk dat dezelfde cultuur aanhangt. Het is gevestigd in Zeist en heet KNVB. Omdat wisselende directeuren en commissarissen er een zootje van maakten, al jarenlang, verzon een van hen – allemaal mannen, dat spreekt voor zich – dat er een nieuwe functie moet komen. Die van Technisch directeur. Daarvoor werd Hans van Breukelen benaderd en die heeft er minder dan een seconde over nagedacht. Voor hem was het meer What took you so long? Hans van Breukelen was ooit een heel goede keeper die zelfs nog beter was in het stoppen van penalty’s. Hij haalde z’n tegenstanders het bloed onder de nagels vandaan en ging daar in Zeist vrolijk mee door. Een uittocht van functionarissen die wél ook ander opties hadden volgde. Tot hem dinsdag z’n ontslag werd aangezegd. Of hij zelf ontslag nam wat voor de ontstane situatie niet uitmaakt.

In februari van dit jaar werd Vera Pauw, eerder succesvol coach van het Oranje vrouwenvoetbalteam, door de KNVB niet (opnieuw) gevraagd. Ze voetbalde vroeger zelf en was zelfs ooit de eerste Nederlandse vrouw die betaald voetbal speelt in het buitenland. Bij Modena in Italie. Na dat bondscoachschap van de Oranjevrouwen werd ze technisch directeur van de Russische voetbalbond. In 2013 bereikte ze, als coach van de Zuid-Afrikaanse dames de Olympische Spelen. Hoewel het er niet toe zou moeten doen kan het helpen dat ze vrouw is van Bert van Lingen, zelf ook als voetbalcoach werkzaam. Hij werkte veelvuldig samen met Dick Advocaat.

In februari 2017 gaf ze blijk van flinke frustratie richting KNVB in een interview in Trouw. Hoogtijd om dat vuiltje weg te werken.