Wie betaalt wat? Man of vrouw? En wanneer? En wie beslist? En waarover?

Vorige week kwam ING met een rapport over de manier waarop binnen huishoudens beslissingen worden genomen en wie er vervolgens voor betaalt. Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.000 stellen.

Besluiten over de vakantie worden het vaakst gezamenlijk genomen, in 87 procent van de gevallen. Direct daarna komen besluiten over een gezamenlijke bankrekening (83 procent) en sparen (75 procent). Maar zelfs als het om de aanschaf van kleren gaat doet nog eenderde dat samen.

Maar met het besluitvormingsproces lijkt de saamhorigheid ook te hebben gepiekt want als het om betalen gaat betaalt de man veel vaker (57 procent) tenminste mee aan zaken waarin hij niet gehoord is. Zodra de vrouw kleren koopt wordt maar twee procent van de mannen erin gekend maar 20 procent betaalt er wel aan mee. Herkent u dat?

Het is dus zeker niet zo dat wie betaalt, bepaalt. Het ING-onderzoek wijst overigens wel uit dat stellen die gezamenlijk beslissen en – vooral ook – een gezamenlijke bankrekening voeren, minder financieel problemen kennen dan paren die dat allemaal niet of minder doen.

U kunt het hele onderzoek hier bekijken.