Actrice Sophie Turner verdedigt controversiële verkrachtingsscène

Game of Thrones-actrice Sophie Turner heeft zich in de Times uitgesproken over de controversiële verkrachtingsscène in het vijfde seizoen. In de scène vergrijpt Ramsay Bolton zich aan Sansa Stark, Turners personage in de serie. “Rot op met de mensen die vinden dat we dit niet mogen uitzenden.”

Game of Thrones stond al bekend om de vele expliciete geweld- en seksscènes. Maar vooral de verkrachting van Sansa in de uitzending ‘Unbowed, Unbent, Unbroken’ leidde tot veel protest. Waarom moest deze afschuwelijke scène zo lang duren en waarom moest alles zo vol in beeld? Er werd zelfs opgeroepen om de serie te boycotten.

De 21-jarige Turner geeft toe dat ze door alle commotie zelf ook twijfelde of ze de scène misschien beter niet hadden kunnen uitzenden. Toch vindt ze het belangrijk om het thema niet uit de weg te gaan. “Hoe meer we over seksueel geweld praten, hoe beter. Rot op met de mensen die vinden dat we dit niet mogen uitzenden en rot op met de mensen die zeggen de serie hierom te boycotten. Dit soort dingen gebeurden vroeger en gebeuren nog steeds. Als we er een taboe van maken, hoe moeten mensen dan de kracht hebben om ermee naar buiten te komen en erover te praten?”

“Dit was trending topic op Twitter. Dan vraag je je af, waarom is het elke keer dat het in het echte leven gebeurt geen trending topic? Dit was een fictief personage en ik kwam er ongedeerd vanaf. Laten we deze discussie gebruiken om mensen te helpen die hier wel in het dagelijkse leven mee te maken krijgen.”

Nog te vaak houden slachtoffers van seksueel geweld zich stil, of -misschien nog erger- worden hun verhalen gebagatelliseerd en komt de schuld bij henzelf in plaats van bij de dader te liggen. Of het nodig was om de scène in Game of Thrones op deze expliciete manier in beeld te brengen is een andere discussie, maar Sophie Turner heeft natuurlijk wél een punt als ze zegt dat er meer over seksueel geweld gepraat moet worden.

%d bloggers liken dit: