Wat als je zoon vals wordt beschuldigd van verkrachting?

In 2013 wordt de dan 19-jarige zoon van Esther Boek door een team agenten van zijn bed gelicht. Hij wordt aangehouden op verdenking van verkrachting. Later blijkt het een valse beschuldiging. In RTL Late Night vertelde ze welke sporen dat heeft achtergelaten op hun gezin.

Na de aangifte van het meisje volgt er een tweede meisje dat hem van verkrachting beschuldigt. Hun verklaringen blijken aan alle kanten te rammelen, maar toch wordt Dex veroordeeld tot 2 jaar cel. In hoger beroep wordt hij een jaar later vrijgesproken. Maar nog elke dag leeft hij met de gevolgen van de valse beschuldigingen: hij slaapt slecht en durft in zijn woonplaats niet over straat. Ook heeft hij een notitie dat hij betrokken is geweest bij een zedenzaak.

Volgens Esther Boek konden de twee pubermeisjes de gevolgen van hun leugen niet overzien. Ze neemt het hen ondanks alles dan ook niet echt kwalijk en denkt dat zij op een gegeven moment hun verhaal niet meer terug konden draaien. Wel vindt ze dat er meer aandacht moet komen voor het feit dat mannen onterecht beschuldigd kunnen worden.

Het verhaal van Dex kent alleen verliezers. En wat zo zuur is: niet alleen halen valse aangiftes het leven van de beschuldigde overhoop, ook tasten ze de geloofwaardigheid van echte verkrachtingsslachtoffers aan. En dat kan ervoor zorgen dat zij geen aangifte meer durven doen, want stel dat ze zeggen dat ze het vast verzonnen hebben?

Esther Boek schreef het boek Geen kind meer dat is gebaseerd op de gebeurtenissen rond haar zoon.

Het tv-programma Hollandse Zaken besteedt vanavond aandacht aan onschuldige verdachten, op NPO 2 om 21.05 uur.