Vrouwen in opvang bouwen hoge schulden op

Vrouwen die in de vrouwenopvang zitten bouwen vaak grote schulden op. Deze kwetsbare vrouwen krijgen te maken met zo veel bureaucratische rompslomp dat ze steeds verder in de financiële problemen raken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.

Jaarlijks komen ongeveer 12.000 vrouwen noodgedwongen in een opvang terecht. Zij hebben meestal al flink wat ellende achter de rug: ze hebben bijvoorbeeld te maken gehad met mishandeling, psychische problemen of zitten financieel in grote problemen.

Door de wirwar van regelingen en procedures is het voor deze vrouwen echter zo goed als onmogelijk belangrijke zaken te regelen, zoals een inkomen, een huurwoning en hulp voor kinderen. Daarbij duren de procedures lang, waardoor de schulden snel verder oplopen. Adequate financiële begeleiding of schuldhulpverlening is er niet.

Berg papierwerk
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen signaleert verschillende knelpunten bij de opname en tijdens de opvang van de vrouwen. Zo moeten de vrouwen bij binnenkomst al allerlei formulieren invullen terwijl ze vaak niet precies beseffen wat er in staat en wat de gevolgen zijn.

Tijden het verblijf moeten de vrouwen zorgen voor een eigen inkomen, maar dat is zeer complex en er gaat zoveel tijd overheen dat schulden in een razend tempo oplopen. Er is geen schuldhulpverlening en ook is er vanuit de gemeente geen onafhankelijke cliëntondersteuning die de vrouwen helpt met ingewikkelde administratieve en financiële zaken.

Schulden zijn obstakel
Als de vrouwen klaar zijn om de opvang te verlaten, is het vanwege hun schulden moeilijk om een urgentieverklaring te krijgen voor een huurwoning. En natuurlijk zijn hun schulden sowieso een groot obstakel bij het zoeken naar een huurhuis. Hulpverlening voor kinderen regelen is helemaal een crime: dat komt weer uit een ander potje en bovendien is toestemming van de partner vereist.

Van Zutphen vindt dat de overheid een zorgplicht heeft en roept het ministerie van Volksgezondheid de knelpunten in de hulpverlening op te lossen, samen met de gemeenten. Er moet meer overleg komen tussen de vrouwenopvang en de gemeente, de vrouwen moeten kunnen rekenen op onafhankelijke clientondersteuning en schuldhulpverlening.

%d bloggers liken dit: