Vrouwen kunnen goede beleggers zijn, maar denken dat beleggen risicovol en ingewikkeld is

Aandelen, beleggingsfonds, AEX, voor veel vrouwen is het een ver-van-mijn-bedshow. Ze vinden beleggen eng, denken dat het ingewikkeld is en dat ze het waarschijnlijk niet kunnen. Hetzelfde denken veel vrouwen over andere belangrijke financiële zaken als pensioen en hypotheek, die ze nog te vaak aan hun man overlaten. Journalist Saskia Smith en senior vermogensbeheerder Judith Sanders vinden dat dat moet veranderen. 

Drie miljoen vrouwen in Nederland zijn niet financieel onafhankelijk en ruim driekwart van de vrouwen maakt geen afspraken over financiën met hun partner. Journalist Saskia Smith en senior vermogensbeheerder Judith Sanders vinden dat vrouwen het heft in eigen hand moeten nemen. Met hun boek Zal ík het anders doen? willen ze vrouwen een schop onder de kont geven: ‘Hoezo, dat kan ik niet?’

Vrouwelijke kwaliteiten zijn goed voor de financiën
Vrouwen zijn volgens de auteurs beter in geldzaken dan mannen. Vrouwen hebben meer oog voor de lange termijn en kunnen beter plannen, zijn minder impulsief en nemen minder risico. Vrouwen gedragen zich op de beurs daarom anders dan mannen. Uit een onderzoek van BinckBank bleek dat vrouwen rustiger beleggen en 27% minder kopen en verkopen dan mannen. Ook gaan vrouwen liever voor eenvoudige beleggingsproducten als aandelen en hebben zij minder interesse in complexe en risicovolle producten als opties.

Overigens besluiten steeds meer vrouwen om te gaan beleggen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in 2012 1 op de 8 beleggers vrouw was, nu is dat 1 op de 7.

Meer rendement
Uit onderzoek van de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity bleek dat vrouwen meer rendement uit hun beleggingen halen dan mannen. Volgens het bedrijf presteren vrouwen met 7,4% rendement al een decennium lang gemiddeld beter dan mannen, die 7,3% procent behalen. Vrouwen scoren gemiddeld 0,3 procent beter. Weliswaar een klein verschil, maar toch is het een mooie opsteker.

In Zal ík het anders doen? leggen de auteurs uit dat beleggen eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Ook laten ze zien dat je klein kunt beginnen: je hoeft heus geen tienduizenden euro’s in te leggen. Bovendien zijn er veel verschillende manieren van te beleggen en is er dus altijd wel een manier die bij je past.

Dus hup aan de slag, vrouwen. Beleggen is niet eng en als je je er een beetje in verdiept nu ook weer niet zó ingewikkeld. En we zijn er nog goed in ook.

Zal ík het anders doen? Waarom vrouwen beter zijn met geldJudith Sanders en Saskia Smith.