Drie generaties feministes over Feminisme 4.0. Hedy D’Ancona, Susan Smit en Hadjar Benmiloud

Nu een vierde golf feminisme zich voorzichtig aandient, praat Susan Smit met de grande dame van het feminisme, Hedy D’Ancona, en de nieuwe kroonprinses Hadjar Benmiloud over de condition féminine. Een driegesprek over wat het toen en nu betekent om een feministe te zijn.

Citaten uit het interview

Hadjar: “Toen we het manifest schreven, anderhalf jaar geleden, was dit nog niet zo. Het feit dat popsterren als Lady Gaga en Beyoncé zich tegenwoordig feministe noemen maakt de vrouwenzaak voor veel jonge meiden toegankelijk. Ze worden zich er bijvoorbeeld van bewust dat ze kijken naar zoveel tv-series met sterke mannen in de hoofdrol en vrouwen in bijrollen. Feminisme light kan een goede instap zijn naar een hopelijk wat inhoudelijkere versie. Aan de andere kant zie ik grote modebedrijven die T-shirts verkopen met de tekst ‘activist’ of ‘feminist’ erop, gemaakt door onderbetaalde meisjes en vrouwen onder slechte omstandigheden. Het woord is cool, maar het betekent dan niets.”

Hedy: “Nou, dan vind ik het toch wel erg lang gaan duren allemaal. Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde. Ik geloof dat er zoiets bestaat als vrouwelijke eigenschappen, met de nodige uitzonderingen aan beiden zijden van het continuüm. Het punt is dat die eigenschappen, zowel door veel vrouwen als veel mannen, in belangrijke posities niet als een aanwinst worden gezien.”

Lees hier het hele interview op Blendle.

%d bloggers liken dit: