Nobelprijswinnares Malala Yousafzai is vandaag pas twintig jaar

Deze vrouw heeft al zo veel bereikt dat je bijna zou vergeten dat ze nog maar heel jong is. Vandaag wordt Malala Yousafzai 20 jaar en gaat haar strijd voor onderwijs voor alle meisjes onverminderd door. Wat een voorbeeld.

Op 12 juli 1997 wordt Malala geboren in Mingora, een stad in de Swatvallei in Pakistan. Hoewel ouders in Pakistan vaak liever zoons hebben, heeft Malala het geluk dochter te zijn van  Ziauddin, een ruimdenkend schoolhoofd. Haar vader is vastberaden haar elke kans te bieden die een zoon ook gekregen zou hebben en laat haar onderwijs volgen.

In 2007 wordt de Swatvallei bezet door de Taliban. Vanaf dat moment is het voor meisjes niet meer toegestaan om onderwijs te volgen. Onder het pseudoniem “Gul Makai”, “Korenbloem” begint Malala het blog, Diary of a Pakistani schoolgirl over de bezetting, op de website van de BBC. Ze is dan nog maar elf jaar.

“I am sad watching my uniform, school bag and geometry box. I felt hurt on opening my wardrobe and seeing my uniform, school bag and geometry box. Boys’ schools are opening tomorrow. But the Taliban have banned girls’ education.”

In 2011 wordt de Taliban uit de vallei verdreven. De bezetting is voorbij maar de Taliban is niet verslagen en de strijders houden zich schuil in de afgelegen gebieden rondom de stad Mingora. Malala Yousafzai maakt zich nu, met steun van haar vader, openlijk sterk voor meisjesonderwijs. Haar bekendheid groeit, in Pakistan en in de rest van de wereld. Ze vreest voor een aanslag, maar zet haar werk door.

“I think of it often and I imagine the scene clearly. Even if they come to kill me, I will tell them what they are trying to do is wrong, that education is our basic right”.

Op 9 oktober 2012 wordt de schoolbus waarin Malala zit overvallen. De Taliban vragen wie van de meisjes Malala is en schieten haar in haar hoofd, nek en schouder. Ze overleeft ternauwernood en wordt naar het Verenigd Koninkrijk gebracht voor medische zorg.

Op haar zestiende verjaardag verschijnt Malala voor het eerst weer in het openbaar en niet zomaar ergens, ze houdt een toespraak bij de Verenigde Naties. Ze zet het Malala Fund op dat zich inzet om alle meisjes ter wereld onderwijs te kunnen bieden. Een jaar later wint ze de Nobelprijs, als jongste winnaar ooit.

Malala woont nog steeds in het Verenigd Koninkrijk en is inmiddels klaar met school. Dit najaar gaat ze naar de universiteit. Maar eerst is ze nog op een missie. 130 miljoen meisjes ter wereld kunnen niet naar school omdat er op twaalfjarige leeftijd getrouwd moet worden, er is oorlog of er is gewoon geen geld voor. Voor Malala zijn dat er 130 miljoen te veel. Ze reist daarom de hele wereld over om deze meisjes te ontmoeten en hun een stem te geven.