Gratis maandverband en tampons voor Schotse vrouwen met laag inkomen

Schotland gaat maandverband en tampons gratis beschikbaar stellen aan vrouwen met een laag inkomen. Ook in scholen en opvanghuizen voor vrouwen en daklozen zorgt de staat voor gratis menstruatieproducten. 

Het pilotprogramma start in Aberdeen, waar minstens 1000 meisjes en vrouwen de gratis artikelen zullen krijgen. Schotland is daarmee het eerste land dat een dergelijk initiatief financiert. De organisatie CFINE, die zich inzet voor armoedebestrijding, gaat het project leiden.

Monica Lennon, het parlementslid dat het voorstel indiende, is blij met het project maar hoopt dat het snel door heel Schotland uitgerold kan worden. “Toiletpapier, handzeep en papieren handdoekjes zijn in openbare toiletten gratis beschikbaar. Menstruatieproducten niet en dat moet veranderen”.

CFINE-directeur Dave Simmers: “Wij zijn ons ervan bewust dat het verkrijgen van menstruatieproducten een uitdaging is voor meisjes en vrouwen met een laag inkomen. Veel van hen kunnen zich dit niet veroorloven en gebruiken ongeschikte methodes of missen school.”

Dure tampons
In het Verenigd Koninkrijk werden menstruatieproducten tot 2000 beschouwd als luxeproducten, en vielen daarom onder het hoge btw-tarief. Inmiddels geldt voor deze artikelen het lage tarief. In 2016 tekenden 300.000 mensen een petitie om de btw op menstruatieproducten helemaal af te schaffen en boden deze aan de minister van Financiën. Omdat lidstaten van de Europese Unie toen niet zelf konden bepalen welk btw-tarief ze op artikelen toepassen, ging het plan niet door.

In Frankrijk pleitte de feministische groep Georgette Sand voor het lage tarief, maar de btw-wijziging kwam in eerste instantie niet door het parlement. Ging te veel geld kosten. In 2016 lukte het wel. In o.a. Zweden, Italië, Griekenland, Hongarije en Duitsland vallen tampons en maandverband, schandalig genoeg, nog steeds onder het hoge tarief. Het wordt dus beschouwd als een luxe-artikel. Alsof je er als vrouw voor kiest om wel of niet te menstrueren.

In Nederland geldt voor deze producten het lage tarief. Kenia was het eerste land ter wereld dat de btw op menstruatieproducten helemaal afschafte. Ook in Ierland en Canada geldt hiervoor het nultarief.

%d bloggers liken dit: