Afghaanse tienermeisjes maken indruk met hun robot

Zes Afghaanse meisjes hebben met hun robot de tweede prijs gewonnen bij de belangrijke robotwedstrijd First Global in de Verenigde Staten. Ze wonnen een zilveren medaille in de categorie ‘Moedige prestaties’. Hoewel er nog veel moet gebeuren op het gebied van vrouwenrechten in Afghanistan laat hun mooie prestatie zien dat het beter gaat met het land.

Het scheelde niet veel of de meisjes hadden niet bij het evenement aanwezig kunnen zijn. Tot twee keer toe werd hun visa-aanvraag door de immigratiedienst afgewezen. Na wereldwijde verontwaardiging zorgde president Trump er uiteindelijk voor dat het in orde kwam. De meisjes werden persoonlijk toegesproken door Ivanka Trump, die zei dat ze het een eer vond hen te ontvangen.

Superhelden
De meisjes oogsten veel bewondering, ook van de andere teams. Zo zei Colleen Elizabeth Johnson van het Amerikaanse team: “Ze zijn beroemdheden hier. Ze krijgen nu het welkom dat ze verdienen.” En Wai Yan Htun uit Myanmar: “Ze zijn de superhelden van deze wedstrijd.”

De zes meisjes werden voor het Afghaanse team gekozen uit 150 aanmeldingen. Ze bouwden hun robot ‘Better Idea of Afghan Girls’ in slechts twee weken in plaats van de vier maanden van de andere kandidaten, omdat het materiaal dat ze besteld hadden vertraging had opgelopen. De robots moesten oranje en blauwe ballen herkennen en door de juiste opening vegen. De oranje ballen stonden voor vervuild water, de blauwe ballen voor schoon water.

Fatemah Qaderyan was met haar veertien jaar de jongste in het team. “Ik zag op tv een robot en vroeg me af hoe hij kon lopen en praten. En nu heb ik er zelf een gebouwd. Dat maakt me trots.”

De jonge robotbouwers werden bijgestaan door software engineer Alireza Mehraban. Roya Mahboob sponsorde het team met haar bedrijf Digital Citizen Fund, dat zich inzet voor empowerment voor vrouwen. Alireza Mehraban noemde de wedstrijd een kans om de meningen over Afghanistan te veranderen. “Wij zijn geen terroristen. We zijn gewone mensen met ideeën. We hebben de kans nodig om onze wereld beter te maken. Dit is onze kans.”

%d bloggers liken dit: