Vrouw uit El Salvador kreeg 30 jaar cel voor stilgeboorte en gaat nu in beroep

Evelyn Hernandez, een 19-jarig meisje uit een klein plattelandsdorpje in El Salvador, werd begin deze maand veroordeeld tot 30 jaar cel. Reden: haar kindje werd stilgeboren nadat ze eerder was verkracht. Ze gaat in beroep.

De rechter ging mee in de beschuldiging van de aanklager: Evelyn wilde het kind niet, zocht daarom geen medische hulp en spoelde het kind door het toilet met de bedoeling het te doden. Sterker nog, de rechter vond dat ook Evelyn’s moeder schuldig was omdat ze nooit alleen gehandeld kon hebben. Het meisje verklaarde zelf haar zwangerschap pas te hebben ontdekt toen de bevalling begon, maar daar geloofde de rechter niet in.

Dankzij de financiële steun van de Actiegroep voor Decriminalisering van Abortus wordt het meisje bijgestaan door een advocatenteam. Een van Hernandez’ advocaten zei na de rechtszaak dat het vonnis niet is uitgesproken op basis van bewijs en de wet, maar op basis van een moreel oordeel. Zij kondigden aan in hoger beroep te gaan en baseren zich op medische documenten, die moeten bewijzen dat het meisje niet wist dat ze in verwachting was. Volgens deze documenten bleef Evelyn gewoon menstrueren en kon ze niet weten dat ze zwanger was.

Wat de zaak nog erger maakt is dat de zwangerschap het gevolg was van verkrachting. Evelyn werd gedwongen door een bendelid, maar uit angst voor wraak deed ze geen aangifte. Na de stilgeboorte werd ze naar het ziekenhuis gebracht. De artsen vermoedden dat ze dit zelf veroorzaakt had en gaven haar aan. Ook artsen kunnen in El Salvador worden vervolgd als zij ‘verdachte’ miskramen niet melden.

Abortus is misdaad
In El Salvador is abortus strafbaar en gelden dezelfde straffen als voor moord. Als een zwangere vrouw geen medische hulp zoekt en een miskraam krijgt, wordt dat beschouwd als een opgewekte abortus en dus als een ernstige misdaad. Evelyn is slechts één van de tientallen vrouwen in El Salvador die na een miskraam werden beschuldigd van moord.

Verschillende feministische organisaties en actiegroepen beloofden voor Evelyn te vechten en demonstreerden deze maand in de hoofdstad San Salvador. De activiste Irma Estrada is woedend: “Deze staat is seksistisch en misogyn. Het is een systeem dat vrouwen criminaliseert, vooral jonge en arme vrouwen die amper toegang hebben tot onderwijs en gezondheidszorg.”

Onveilige abortussen
Door de strenge wetgeving zijn clandestiene en onveilige abortussen in El Salvador een groot probleem. Volgens Amnesty International sterven veel vrouwen aan complicaties door de onveilige omstandigheden waarin de abortus plaatsvindt. Ook sterven er vrouwen doordat abortus zelfs verboden is als het leven van de moeder gevaar loopt.

El Salvador is niet het enige land dat abortus strafbaar stelt. Ook in Nicaragua, de Dominicaanse Republiek, Chili en -in Europa!- Malta en Vaticaanstad is abortus onder alle omstandigheden illegaal. El Salvador is wel het enige land dat er zulke zware straffen aan verbindt. In veel andere landen is abortus slechts toegestaan onder heel strikte voorwaarden, bijvoorbeeld als het leven van de moeder in gevaar is, als het kind het gevolg is van incest of als het kind een zeer ernstige aandoening heeft.