BBC-presentatrices: “Pak direct loonkloof aan”

Vorige week maakte de BBC de salarissen van hun presentatoren bekend. Niet alleen kwam er veel kritiek op de torenhoge lonen, maar ook op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. De vrouwen schreven een brief aan omroepbaas Tony Hall en eisen dat hij de loonkloof aanpakt.

De BBC wilde eigenlijk liever geen salarissen openbaar maken, maar werd door de politiek gedwongen dat wel te doen. Op de lijst staan de 96 werknemers die meer verdienen dan de 144.000 pond die premier Theresa May maandelijks ontvangt. Er kwam veel kritiek op de megasalarissen van o.a. Gary Lineker, Chris Evans en talkshowhost Graham Norton. Ook kwam naar buiten dat de vrouwelijke presentatoren fors minder verdienen.

Voor hetzelfde werk is er een groot verschil in salaris tussen de mannen en de vrouwen. Chris Evans, die een seizoen lang autoshow Top Gear presenteerde, verdiende 2,2 miljoen pond en was daarmee de best betaalde werknemer bij de BBC. Claudia Winkleman, bekend van het succesvolle programma Strictly Come Dancing, krijgt daarvoor een salaris van ongeveer 500.000 pond. Inderdaad, dat is nog geen kwart van wat Chris Evans verdient. Nieuwslezeres Emily Maitlis komt niet voor in de lijst van 96 best betaalde presentatoren, de mannelijke nieuwslezers staan er wel in.

Ongeveer veertig vrouwen van de BBC schreven een brief aan BBC-topman Tony Hall. “Je zei dat je de loonkloof zou oplossen in 2020, maar de BBC weet al jaren hoe groot de verschillen zijn. We roepen daarom op tot actie.” De vrouwen willen niet wachten tot 2020 en willen dat de BBC de ongelijkheid eerder aanpakt.

De vrouwen erkennen dat zij goed verdienen, maar willen vanuit hun bevoorrechte positie ook opkomen voor andere vrouwen. “Dit is een kans voor degenen onder ons met een luide stem die kunnen opkomen voor alle vrouwen. En voor een organisatie die gedwongen moest worden tot transparantie en om het juiste te doen.”

Tony Hall heeft al aangegeven dat hij geen salarissen naar beneden wil aanpassen. Volgens de topman zijn de hoge salarissen nodig om te zorgen dat de beste presentatoren niet uitwijken naar de commerciƫle zenders.

%d bloggers liken dit: