Pakistan pakt 20 mensen op voor ‘wraakverkrachting’

In Pakistan zijn twintig mensen opgepakt omdat ze een meisje hebben laten verkrachten. Dit gebeurde als vergelding. De broer van het slachtoffer zou zich eerder aan een ander meisje hebben vergrepen.

Een 12-jarig meisje in de provincie Punjab werd verkracht terwijl ze op het land aan het werk was, volgens politierapporten. Familieleden van het meisje kwamen als een dorpsraad bij elkaar om te bespreken wat er nu moest gebeuren. Ze besloten dat een meisje uit de familie van de vermeende dader verkracht moest worden door de broer van het slachtoffer, als vergelding.

Daarop werd de zestienjarige, nog ongetrouwde zus van de dader haar huis uit gesleept en verkracht. Haar moeder deed aangifte: “We smeekten hen om mijn dochter met rust te laten, maar ze bedreigden ons en zeiden dat als iemand naar voren zou stappen hij gedood zou worden.” De politie bevestigde de verkrachting van beide meisjes. De broer van het eerste slachtoffer is nog spoorloos. Beide daders zouden kunnen worden veroordeeld tot de doodstraf, de maximale straf voor verkrachting in Pakistan.

Traditionele dorpsraad
Op het platteland van Pakistan komen dorpsraden, die meestal bestaan uit lokale oudere mannen, nog steeds voor, maar het land treedt steeds strenger op tegen de vrouwonvriendelijke en illegale vonnissen. In 2016 kwamen er in Pakistan nieuwe wetten tegen vrouwengeweld. Dat was hard nodig, want het land stond in 2011 op de derde plek van gevaarlijkste landen ter wereld voor vrouwen. Het land is nog steeds berucht vanwege de vele gevallen van vrouwengeweld zoals verkrachtingen, eerwraak, gedwongen huwelijken, kindhuwelijken en (zuur)aanvallen die bedoeld zijn om vrouwen te verminken.

Mukhtar Mai
In 2002 werd de toen 28-jarige Mukhtar Mai slachtoffer van een groepsverkrachting op bevel van de lokale dorpsraad. Vanwege de schande plegen veel meisjes in die situatie zelfmoord, maar Mukhtar durfde haar verhaal naar buiten te brengen. De zaak kreeg nationale en internationale aandacht. Met de steun van internationale mensenrechtenorganisaties klaagde ze veertien mannen aan, maar in 2011 werden er dertien vrijgesproken en kreeg er een levenslang in plaats van de doodstraf. Met de schadevergoeding die ze van de staat kreeg zette Mukhtar een organisatie op die vecht tegen vrouwengeweld en juridische hulp biedt aan slachtoffers. Ook heeft ze een eigen vrouwenopvang en een meisjesschool.

Over wat er deze maand met de meisjes in Punjab gebeurde zei ze: “Mijn hart breekt. Dit soort incidenten herinnert me aan wat er met mij gebeurde in 2002.” Ook zei ze dat daders vaak vrijuit gaan doordat ze politieke invloed hebben.

%d bloggers liken dit: