Multimiljonair, feminist en filantroop: J.K. Rowling is vandaag jarig

Vandaag, op 31 juli, vieren zowel Harry Potter als zijn bedenkster hun verjaardag. De succesvolle auteur, extreem vrijgevige filantroop en feministische Twitterkoningin J.K. Rowling werd vandaag 52 jaar.

Zware depressie
Inmiddels is J.K. Rowling na de koningin de rijkste vrouw in het Verenigd Koninkrijk. Toch ging het de auteur in het begin van de jaren ’90 niet bepaald voor de wind. Ze woonde een aantal jaar in Portugal, waar ze haar huwelijk zag stranden. Met een pasgeboren dochter en een zware depressie keerde ze terug naar Schotland. Als alleenstaande moeder in de bijstand had ze het niet makkelijk. Er was een periode dat ze overwoog zelfmoord te plegen. Ze zei over die tijd: “Ik was de grootste mislukking die ik kende.” De Dementors, de duistere wezens in de Harry Potterserie die alle geluk uit een persoon opzuigen, staan symbool voor de depressie waar Rowling mee kampte.

Het was in die periode dat ze begon te schrijven over Harry Potter, een personage dat ze jaren daarvoor al had bedacht. Wie denkt dat uitgevers in haar eerste Harry Potter-manuscript meteen een miljoenenbestseller herkenden heeft het mis. De eerste twaalf uitgevers die ze aanschreef hoefden het boek niet. Bloomsbury Publishing geloofde wel in de magische wereld van Rowling en gaf in 1997 het eerste deel Harry Potter and the Philosopher’s Stone uit. De rest is geschiedenis. De boeken gingen 500 miljoen keer over de toonbank, werden in 73 talen vertaald en brachten bij elkaar meer dan 8 miljard dollar op.

Feminist
J.K. Rowling wordt niet alleen geroemd om de verschillende vrouwelijke heldinnen in haar boeken, ook op Twitter staat ze haar mannetje. Ze kan niet tegen onrecht en heeft een uitgesproken mening. Zo is ze een fanatiek tegenstander van president Trumps besluit om buitenlandse ngo’s die zich bezighouden met abortus niet langer financieel te steunen. Ook viel ze vorige maand in een furieuze Twittertirade uit tegen de Schotse schrijver John Niven, die premier Theresa May een hoer had genoemd. Rowling is allesbehalve fan van de conservatieve partij van May, maar veegde de vloer aan met de seksistische, vernederende en bedreigende opmerkingen die de premier naar haar hoofd geslingerd kreeg. Rowling maakt zich kwaad over mannen die “het niet oneens kunnen zijn met een vrouw zonder terug te vallen op wrede en vernederende opmerkingen over haar vrouwzijn.”

Filantroop
J.K. Rowling mag zichzelf de auteur noemen van de snelst verkopende boeken in de geschiedenis. Ze werd geridderd en zelfs door de Queen gevraagd lid te worden van de prestigieuze Orde van de Broeders van Eer.

Rowling staat bekend om haar steun aan vele liefdadigheidsprojecten. Ze richtte een eigen stichting op die armoede wil tegengaan en alleenstaande ouders steunt. Ook onderzoek naar de ziekte Multiple Sclerosis kan op haar financiële hulp rekenen. Rowlings moeder overleed op 45-jarige leeftijd aan de ziekte. Rowling gaf zelfs zoveel weg aan goede doelen dat ze in 2014 haar plaats op de Forbes-lijst van meest vermogende beroemdheden verloor. Door de film Fantastic Beasts and where to find them stond ze in 2017 echter weer in de top drie.