Keniaanse meiden maken app tegen genitale verminking

Vijf Keniaanse tienermeiden hebben een app gebouwd die genitale verminking bij vrouwen moet helpen bestrijden. De meisjes, allemaal tussen de 15 en 17 jaar oud, zijn geselecteerd voor het jaarlijkse Technovation-concours op het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.

Technovation
De meisjes zullen op 6 augustus aankomen in Silicon Valley voor Technovation, een internationale technologische wedstrijd voor meiden tussen de 10 en 18 jaar. Technovation wordt gesponsord door Google, Verizon, Adobe, Dropbox en andere techbedrijven. Het gaat er niet per se om de jonge vrouwen op te leiden tot techmiljonairs, het is de bedoeling hen te stimuleren en te steunen bij het bouwen van apps die de kwaliteit van leven in hun land verbeteren.

Stacy Owino, een van de vijf jonge ontwikkelaars: “Genitale verminking is een groot probleem voor meisjes over de hele wereld. Dat probleem willen wij oplossen.” Hun app I-cut helpt jonge vrouwen die besnijdenis riskeren of al besneden zijn. De app brengt hen in contact met hulpcentra. Ook kunnen meisjes en vrouwen die besneden zijn via de app juridische en medische hulp te krijgen en is er een functie waarmee genitale verminking gerapporteerd kan worden.

Zelf komen de vijf meiden uit een stam die geen vrouwenbesnijdenis toepast. Maar ze zien het wel gebeuren bij vriendinnen en klasgenoten. Purtiu Achieng: “Een goede vriendin werd besneden en kwam daarna niet meer terug op school. Ze was een van de slimste meisjes die ik ken.”

De meiden zijn ervan overtuigd dat de ervaring hun leven zal veranderen en hun kansen in de wereld zal vergroten. Ivy Akinyi wil programmeur worden: “We moeten deze kans gebruiken als opstapje naar het volgende niveau.”

Onrein
In Kenia is genitale verminking bij vrouwen weliswaar al sinds 2011 verboden, maar in het land is nog steeds een op de vier vrouwen besneden. Het gebruik is diepgeworteld in tientallen culturen wereldwijd, niet alleen in Afrika maar ook in het Midden-Oosten en in Azië. Men gelooft dat onbesneden meisjes onrein zijn, dat ze ongepaste seksuele lusten hebben en dat geen man met hen zal willen trouwen. Afgezien van de pijn veroorzaakt genitale verminking vaak ernstige infecties en bloedingen. Op de lange termijn is er kans op op onvruchtbaarheid, terugkerende infecties aan de urinewegen en problematische bevallingen. Bovendien ontneemt het vrouwen de kans op een normaal en veilig seksleven.