Saoedi-Arabië laat vrouwenactiviste vrij zonder toestemming vader

Mariam al-Otaibi, een prominente vrouwenactiviste in Saoedi-Arabië die sinds april in de cel zat, is deze week vrijgelaten. Dat meldt het Gulf Center for Human Rights. Al-Otaibi strijdt tegen de conservatieve wetten in het land die bepalen dat vrouwen geen stap mogen zetten zonder de toestemming van een mannelijke voogd.

Er zijn weinig landen waar vrouwen zo weinig rechten hebben als in Saoedi-Arabië. In het streng gelovige land hebben vrouwen vooral veel plichten. Zo moeten ze buitenshuis gekleed gaan in een lang, zwart gewaad en moeten ze voor alles toestemming vragen aan hun man, vader, zoon of andere mannelijke voogd. De voogd beslist of de vrouw mag studeren, werken, reizen of scheiden. Ook moet hij akkoord gaan met medische hulp en bepaalt hij of ze wel of niet het huis uit mag.

Mariam al-Otaibi zet zich al jaren in voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië en doet dat onder meer via haar grote bereik op social media. Ze nam het voortouw in een grote campagne die onder de hashtag #IAmMyOwnGuardian het voogdsysteem aan de kaak stelt en via petities en brieven pleit voor meer autonomie voor vrouwen.

In de cel vanwege ‘ongehoorzaamheid’
Haar mannelijke familieleden zagen Al-Otaibi’s activiteiten echter als een grove belediging. Haar broers gingen zo ver dat ze de politie inschakelde en hen beschuldigde van mishandeling. Toen ze besloot naar Riyaad te verhuizen, gaf haar vader haar aan bij de politie omdat ze zonder zijn toestemming het huis had verlaten. Volgens de wet moet een vrouw die zich schuldig maakt aan ‘ongehoorzaamheid’ direct gearresteerd worden. Ze werd zonder enige vorm van proces in de cel gezet.

Na 104 dagen in de Al-Malaz-gevangenis werd Al-Otaibi deze week vrijgelaten. De vrijlating was bijzonder, want dat gebeurde zonder dat haar vader haar toestemming had gegeven de gevangenis te verlaten. Ze zal gaan wonen bij haar getrouwde zus in Riyaad.

Het Gulf Center for Human Rights is blij met de vrijlating van Al-Otaibi maar vraagt de aandacht voor andere vrouwenactivisten die strijden tegen het voogdsysteem. Zo probeerde de feministe Dina Ali Lasloom in april uit Saoedi-Arabië te ontsnappen en in Australië asiel aan te vragen. In Manilla werd ze opgepakt omdat ze alleen reisde en teruggestuurd naar Saoedi-Arabië. Sindsdien is er niets van haar vernomen. Weer een andere activiste werd maanden vastgehouden en pas vrijgelaten nadat ze zich in de krant had verontschuldigd voor haar deelname aan de campagne.