Amber Brantsen debuteert als presentator van NOS Journaal: ‘MENSEN, DIT BEN IK! Met passie en overgave ga ik u het nieuws brengen’

Via een stage op de binnenlandredactie van de NOS rolde ze in een baan als nieuwslezer en redacteur. Sinds anderhalf jaar is ze co-host van het NOS Radio 1 Journaal. Nu maakt Amber Brantsen (27) de overstap naar televisie als presentator van het NOS Journaal. Haar eerste nieuwsuitzending was vandaag, 7 augustus, om 06.30 uur.

In jet Juli/Augustus-nummer van OPZIJ een uitgebreid interview met haar. Hier wat citaten.

‘Ik ben ooit begonnen aan de studie Media en Cultuur met het idee om de journalistiek in te gaan. De opleiding was interessant, maar mij te theoretisch en het stond te ver af van het journalistieke. Ik ben gaan nadenken over wat ik wilde en ben toen overgestapt. Ik ben geïnteresseerd in het openbaar bestuur, de politiek, rechten, sociologie en dat komt allemaal mooi samen in de bestuurskunde. Naast die studie werkte ik als vrijwilliger bij de lokale omroep in Leiden. Ik was daar simpelweg binnengelopen en heb gezegd: ‘Hoi, ik ben Amber. Ik kan weinig, maar ben nieuwsgierig en ik wil graag van alles leren.’ Toevallig hadden ze iemand nodig voor het nieuws.’

‘Ik zit nu drie jaar bij de NOS, waarvan anderhalf bij het NOS Radio 1 Journaal. Je kijkt eens om je heen, je praat met collega’s. En je onderzoekt wat je mogelijkheden zijn binnen de organisatie op de langere termijn. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een screentest, waarin ik mocht laten zien of ik geschikt zou zijn als presentator van het NOS Journaal. Daar sta je dan als groentje, totaal onbekend met het presenteren voor een camera. En dan dagen wachten. Tot het verlossende telefoontje van de hoofdredacteur kwam: ‘Amber, we waren erg tevreden en willen heel graag dat je bij het presentatieteam komt’.

Lees het hele interview hier, op Blendle.