Feyenoord start dit seizoen eindelijk ook met vrouwenvoetbal. Maar begint met de meiden

De Nederlandse vrouwen wonnen de afgelopen weken een miljoenenpubliek en daardoor zou je zomaar kunnen denken dat het vrouwenvoetbal ‘groot’ is in Nederland. Dat is het niet maar het groeit. En hard ook. De Oostzaanse Vrouwenvoetbal Vereeniging had in 1924 de primeur. De Nederlandse Voetbalbond, voorloper van de KVB, zag er niks in. Daar vonden ze dat een vrouw ‘echtgenote, moeder of geliefde van een voetbalspeler’ moet zijn. In 1955 kwam het tot de Algemene Damesvoetbalbond, die werd niet erkend door de KNVB. Who cares? zou je nu denken. Pas in 1971 was het zover, mannenbolwerk Zeist viel, vrouwenvoetbal werd erkend. Op dat moment waren er ca. 5.500 actieve vrouwelijke voetballers, inmiddels zijn het er zo’n 150.000. Vooral onder meisjes is de groei enorm, tot wel 20 procent per jaar. Dat was de stand van zaken vóór het EK, er zal nu wel een nog grotere versnelling komen.

Sinds 2007 kent Nederland een Eredivisie Vrouwen die sindsdien al meerdere vormen versleet, het was lang zoeken. De Eredivisie Vrouwen bestaat dit seizoen uit acht teams: Achilles ’29, ADO Den Haag, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH. Opvallende afwezige: Feyenoord. ‘Ik vind in principe wel de Eredivisie voor vrouwen moet professionaliseren, maar het moet ook van de clubs zelf komen’, zegt Volkskrant-journalist Willem Vissers in het NPO Radio 1-programma Stand.nl. ‘Feyenoord toont nu interesse, maar het is heel raar dat zij er nooit bij betrokken zijn geweest.’

Inmiddels meldt de club op z’n website: ‘Feyenoord start dit seizoen met meisjesvoetbal. De Rotterdamse club begint met een Onder 13 en Onder 15 team voor meisjes. Binnen een aantal jaren moet dat uitgebouwd zijn tot een jeugdopleiding waarin alle leeftijdscategorieën vertegenwoordigd zijn voor meisjes. Uiteindelijk moet dit de basis worden voor Feyenoord om te gaan deelnemen aan de Eredivisie Vrouwen.’

Het is een beginnetje. Maar je kunt je afvragen waarom Feyenoord het niet gelijk wat ambitieuzer uitpakt. Het heeft een zeer goed transferseizoen achter de rug, na jaren van armlastigheid klotst het geld nu tegen de plinten. Met een fractie van dat geld zouden Nederlandse speelsters die nu naar het buitenland vertrekken in ons land kunnen blijven als de Rotterdamse club de lat wat hoger zou leggen en al dit jaar in de Eredivisie Vrouwen aanwezig had willen zijn. Met die buitenlandse NL-speelsters had de Coolsingel volgend jaar weer vol kunnen lopen, in elk geval met de Feyenoord-vrouwen.