Google cancelt bijeenkomst over het ‘gender’-beleid

James Damore werd door Google ontslagen omdat hij in een memo in twijfel trok of vrouwen wel in gelijke mate in staat zouden zijn om in aanmerking te moeten komen voor de kansen en posities die Google biedt.

Toen dat memo uitlekte was de wereld – dat wil zeggen: de wereld van de politiek-correcten – te klein. Silicon Valley wordt – ondanks het ogenschijnlijke moderne van de opvattingen aldaar – geteisterd door kwesties rond gelijke behandeling. Maar al na een dag werden de reacties meer divers en dat is wat je nodig hebt voor een goede discussie. Larry Summers, in 2005 de topman van Harvard, suggereerde destijds als eerste man in zo’n vooraanstaande positie een verschil tussen mannen en vrouwen waardoor vrouwen minder vaak op de beste positie in de wereld van tech belanden. Hij zag dat meisjes het op de middelbare school beter in wiskunde deden dan de jongens om vervolgens toch niet de ‘STEM’-studies  (science, technology, engineering and math) op te pakken.

Een ander nauwelijks te negeren feit is het dat startups meestal het initiatief zijn van een of meerdere jonge mannen die, zodra ze moeten uitbreiden maar nog niet de potten met geld hebben, primair zoeken in hun kring van vrienden die bereid zijn zich suf te werken voor de spreekwoordelijke pizza en (diet-) coke. Avontuur is dan de bonus en niet alleen in Silicon Valley blijkt avontuur eerder iets te zijn dat mannen aantrekt dan vrouwen. Dat is de praktijk, maar al te vaak.

Na zo’n eerste levensfase zijn veel cruciale posities dus al vergeven aan mannen, jonge mannen. Zeg maar de sfeer die alfa-male Donald Trump bedoelt als hij het over locker room talk heeft. Dat soort macho’s wordt vervolgens wel geholpen – als je het zo zou mogen noemen – door een daadwerkelijk tekort aan meiden en vrouwen die hen een lesje zouden kunnen leren.

Er zijn manieren om de achterstanden sneller in te lopen.

Inmiddels is er in de Verenigde Staten een nonprofit-project Girls who code. Het heeft ook in Europa al een navolger.

Zelfs Sheryl Sandberg – COO en dus belast met de dagelijkse leiding bij Facebook – zegt het in haar in 2013 verschenen boek ‘Lean In: Women, Work, and the Will to Lead’.

‘Meld je aan als vrijwilliger bij de meest ingewikkelde projecten, daar zijn er veel van. En accepteer leidinggevende posities als ze je worden aangeboden.’

Dat klinkt logisch maar is het niet: vrouwen – ook in Nederland – maken dan toch vaak andere keuzes.

Een al wat levenswijzer – want ouder bedrijf: Intel – puts its money where the mouth is. Intel trekt $ 300 miljoen uit voor een programma om leveranciers, startups en programma’s voor gelijke en correcte behandeling te stimuleren. Doel: in 2020 het eerste ‘tech‘-bedrijf zijn dat daadwerkelijk gelijke kansen biedt aan vrouwen en minderheden, tot uitdrukking komend in de samenstelling van het personeelsbestand.

De nu door Google afgelaste bijeenkomst was bedoeld om de geluiden uit de hele Google-gemeenschao van werknemers te horen. Want er was niet alleen afkeuring voor James Damore, hij verwoordde niet alleen z’n eigen opvattingen.

Het argument dat Google gebruikt voor de afgelasting klinkt nogal lastig: de angst voor privacyschendingen van degenen die hun mond durven open te doen, welgevallig of niet.

Zou dat het echt zijn? Of is er de angst dat het geluid van de steunbetuigers dat van de critici zou overstemmen. Dát imago wil Google natuurlijk al helemaal niet hebben.