Vitamine D-tekort, de hoofddoek. En de draconische oplossingen in moslimlanden

Een chronisch tekort aan energie, verminderde spierkracht, verlaging van je testosteron, sneller ziek worden, verminderde opname van calcium, zinc en magnesium, zwakkere botten en obesitas.

Een tekort een vitamine D raakt één op de drie kinderen in Nederland, Marokkaanse en Turkse kinderen – vooral meisjes en later vrouwen – zijn oververtegenwoordigd: ze vormen meer dan 50 procent van die groep. Het houdt rechtstreeks verband met een gebrek aan zonlicht en dat maakt het nog maar een deel van de problematiek die samenhangt met het dragen van hoofddoekjes en andere lichaam bedekkende kleding.

Het probleem heeft de Iraanse regering inmiddels op ideeën gebracht. In Teheran zijn er sinds 2008 meerdere parken, uitsluitend voor vrouwen en kleine kinderen (jongens jonger dan vijf jaar), waar de voorschriften (hoofddoek, lange broek of rok en jassen tot over de heupen) worden losgelaten. Andere Iraanse steden volgden.

Het fenomeen van de mannen-vrije parken grijpt in moslimlanden om zich heen: Pakistan, Afghanistan en Saudi Arabie doen ook al mee. Maar uiteraard bewaken mannen de parken en de toegang.

Intussen zijn de meningen sterk verdeeld. De locaties voor de parken worden zo gekozen dat mannen er ook vanuit gebouwen of balkons geen zicht op hebben. De kritiek bestaat er uiteraard uit dat vrouwen verplicht worden zich af te zonderen als ze wat meer vrijheid – en gezondheid – willen. Anderen kiezen voor de minste van twee kwaden: beperkte vrijheid is dan toch altijd nog beter dan geen vrijheid.