Langs de feministische meetlat: Marjan van Loon/Shell

De rubriek Langs de feministische meetlat is terug. In het zomernummer een interview met Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. Ze geldt als de invloedrijkste vrouw van Nederland.

Marjan van Loon is sinds anderhalf jaar president-directeur bij Shell Nederland. Een van haar taken is het onderzoek naar energietransitie en welke rol het bedrijf daarin kan spelen.

Van Loon spant zich bij Shell ook in om vrouwen aan te trekken en te behouden. Ze vertelt over vrouwenquota, haar ervaringen met het glazen plafond (‘Ik heb er persoonlijk geen last van gehad’) en over de verschillen die zij opmerkte in hoe mannen en vrouwen met hun carrière omgaan. “Mannen spreken gewoon af met een senior-manager voor een kop koffie. ‘Ik wil me even voorstellen, ik wil je vertellen wat ik allemaal gedaan heb.’ Dat zou een vrouw minder snel doen.”

Op dertigjarige leeftijd ging Van Loon naar Australië, waar ze seniorleider werd in een gasfabriek. “Een jonge vrouw die leiding gaf, was zeker in die cultuur down under uitzonderlijk, de mannen keken naar me met verbazing en bewondering. Ik wist dus al jong dat ik een vrouwelijk rolmodel ben. Of je wilt of niet, je bent het”.

Ook vertelt ze over de rolverdeling in huis. Haar man, die ook bij Shell werkt, verdient minder dan zij. “Zeker in het begin werden wij wel met argwaan bekeken: arme gast, wat gebeurt daar nu in huize De Roos/Van Loon? Maar dezelfde mannen denken nu: hij kan ieder jaar zijn Porsche weer wat opwaarderen.”

Het uitgebreide interview met Marjan van Loon uit het dubbeldikke juli-augustusnummer van Opzij vind je op Blendle (€), klik hier.  Of blader door dit nummer, hier.