Aantal bierbrouwerijen in Nederland nu méér dan 500. Komt dat door ons vrouwen?

Vandaag werd bekend dat de explosieve groei van het aantal bierbrouwers in ons land doorzet. Begin jaren ’80 zaten we rond de 20, in 2000 was hun aantal gegroeid naar 66, in 2013 passeerden we de 200 en nu – augustus 2017 – passeren we de 500 grens.

Tien grote brouwerijen nemen 90 procent van de productie voor hun rekening, de rest is gemiddeld ‘klein bier’, letterlijk en figuurlijk. De helft van de 500 brouwers brouwt ook niet zelf, ze ontwikkelden een recept en maken het in andermans bedrijf. Ze worden in het vak de ‘huurbrouwers’ genoemd: ze huren capaciteit.

De groei heeft zeker ook te maken met de met hun mond stemmende bierliefhebber die de vlakke smaken van de grootbrouwers flink zat begonnen te worden. De bierconsumptie daalt al jaren : in 2015 dronk elke Nederlander van 18 jaar of ouder gemiddeld 83 liter, tien jaar eerder was dat nog ruim 100 liter. Intussen verschuift de aandacht naar alcoholvrij en speciaal bier, die volumes stijgen tezamen met tientallen procenten. Maar het blijft een minderheid. Intussen lijkt het erop dat vrouwen een belangrijke rol spelen in juist de consumptie van de specialere bieren.

Eind 2015 publiceerde de van oorsprong Belgische maar inmiddels wereldwijd grootste bierbrouwer een onderzoek onder vrouwen, over bier. Hieronder wat uitkomsten.

Vrouwen en bier in 10 feiten

1.) Drie kwart van de vrouwen drinkt bier
2.) 4 op de 10 vrouwen drinken minstens 1 keer per week bier
3.) Bier (22%) is bij vrouwen populairder dan mousserende wijn (20%), sterke dranken (10%) en gin (7%)
4.)1 op de 3 vrouwen zegt dat bier alsmaar hipper wordt bij vrouwen
5.) Zoete bieren vallen het meest in de smaak bij vrouwen (73%), gevolgd door pils (50%) en speciaalbieren en trappist (55%)
6.) Ruim 1 op de 10 vrouwen drinkt nu regelmatig bier, terwijl ze dat vijf jaar geleden zelden of nooit deden
7.) 51% van de vrouwen is niet akkoord met de stelling dat bier voornamelijk een drank voor mannen is
8.) 1 op de drie vrouwen maakte al mee dat de man in hun gezelschap het bier kreeg dat zij bestelden
9.) 31% van de vrouwen krijgt regelmatig te horen dat bier een dikmaker is
10.) 41% van de vrouwen vindt de keuze aan bieren voor vrouwen steeds groter en beter.

Het gaat overigens niet alleen om ontwikkelingen van de laatste jaren.

In het oude Mesopotamië zijn kleitabletten gevonden waaruit blijkt dat brouwen de meerderheid van de brouwers van het vrouwelijke geslacht was. En in ons eigen Mauritshuis hangt dit schilderij, met deze omschrijving:

‘Pieter de Hooch, Een binnenplaats met een rokende man en een drinkende vrouw, c. 1658 – 1660’