Lang leve de Queen of Pop: Madonna viert vandaag haar 59e verjaardag

Madonna is nog altijd de meest succesvolle vrouwelijke artiest aller tijden. Ze is ook een van de meest omstreden personen uit de geschiedenis van de popmuziek. Wie denkt dat ze het na vierendertig jaar carrière wat rustiger aan doet heeft het mis. Niet alleen weet ze als artieste nog altijd haar publiek te verrassen, ook zet ze zich in talloze goede doelen én voor de vrouwenzaak.

Omstreden
Madonna is nooit bang geweest voor een beetje controverse. In 1984 deed haar monsterhit Like a virgin in het preutse Amerika de wenkbrauwen fronsen. Promootte ze daar nu seks voor het huwelijk? Meerdere keren kwam ze in opspraak door de provocerende uitvoering van Like a virgin tijdens concerten, met name tijdens haar Blond Ambition tour. Zo werd ze in Toronto in 1990 gesommeerd de masturbatiescène die bij het nummer hoorde te schrappen, wat ze overigens niet deed.

Toch was het nog niets in vergelijking met de wereldwijde verontwaardiging die de baanbrekende videoclip van het nummer Like a prayer zou oproepen. De mix van de thema’s seks en religie, de brandende kruisen en het ongepaste gedrag in een kerk wekten de woede op van christelijke groepen. Zelfs paus Johannes Paulus II bemoeide zich ermee en eiste een boycot van de Blonde Ambition-concerten in Italië. Een van de drie geplande concerten in Rome werd uiteindelijk gecanceld, tot Madonna’s grote woede. In 2005 deed ook de Confessions-tour stof opwaaien, nu omdat ze aan een glitterkruis hing en een doornenkroon droeg. Maar wie denkt dat Madonna alleen choqueert om albums en concertkaarten te verkopen doet de artieste te kort. Met haar muziek stelt ze ook onrecht aan de kaak, zoals racisme, seksisme en de aids-problematiek in Afrika.

Seksualiteit en feminisme
Madonna profileert zichzelf als een sterke en zelfbewuste vrouw die haar leven in eigen hand heeft en haar seksualiteit omarmt. Vanaf het begin van haar carrière is ze een inspiratiebron voor meisjes en vrouwen. Tijdens de Billboard Women in Music Award in 2016, waar ze werd uitgeroepen tot Vrouw van het jaar,  vertelde ze over het seksisme en vrouwenhaat die ze zelf in de muziekindustrie tegenkwam. “Als meisje moet je aan de regels houden. Je mag mooi zijn, en lief en sexy. Maar je mag niet te slim zijn. Je mag geen mening hebben die niet strookt met de status quo. Je mag als object worden gezien door mannen en je als slet kleden, maar je hebt daar zelf niets over te zeggen. En je mag vooral je seksuele fantasieën niet delen met de rest van de wereld.”

Ze sprak zich tijdens het evenement ook uit tegen criticus en feministe Camille Paglia, die het sexy imago van Madonna eerder bekritiseerde. “O, dus als je een feminist bent heb je geen seksualiteit, dan ontken je die. Fuck it, ik ben een ander soort feminist. Ik ben een slechte feminist.”

Ouder worden
In dezelfde speech sprak Madonna ook over ouder worden als vrouw in de muziekwereld. “Word vooral niet ouder. Want ouder worden is een zonde. Je zult worden bekritiseerd en belasterd en je nummers worden niet meer gedraaid.” In 2015 maakte Madonna nog een politiek statement door in een zeer pikante outfit op de rode loper te verschijnen tijdens het Met-gala. Critici vielen over elkaar heen in hun haast om haar verschijning af te branden maar de Queen of Pop liet zich niet kisten. “Als het gaat om vrouwenrechten leven we nog steeds in de middeleeuwen. Mijn jurk op het Met-gala was zowel een mode- als een politiek statement. Het feit dat mensen vinden dat vrouwen na een bepaalde leeftijd hun seksualiteit en avontuurlijke kant niet meer mogen uiten bewijst dat we nog steeds in een maatschappij leven die discrimineert op leeftijd en geslacht. (..) Als je een probleem hebt met mijn kleding dan weerspiegelt dat jouw vooroordelen. Ik ben niet bang om de weg te effenen voor alle meisjes die na mij komen.”