Brigitte Macron krijgt niet een eigen wet. Wel iets anders

Als morgen in Frankrijk de nieuwe editie van het glossy vrouwenblad Elle verschijnt, lezen we daarin een interview met Brigitte Macron. Emmanuel, de ‘man van’ en ondanks andersluidende verkiezingsbeloftes zich steeds meer manifesterend als een Franse president-als-al-die-anderen, maakte niet zo lang geleden bekend dat hij bij wet de positie en rol van zijn vrouw Brigitte wilde regelen.

Zoveel nepotisme werd zelfs de Fransen – die toch wel wat gewend zijn – teveel. In no time tekenden meer dan 300.000 Fransen een petitie tegen zo’n wet. Ze stemden immers op hem, niet op haar. En de positie van de vrouw van de Franse president is in het algemeen gewoon al decennia geleden geregeld. Ze – wie het dan ook mogen zijn want dat is met vrouwenverwisselaars als Sarkozy en Hollande niet altijd even duidelijk – hebben een eigen kantoor in het Elysee, met eigen staf. En of ze wel of niet iets doen, al dan niet in het belang van het Franse volk, daarover maakt niemand zich echt druk. Van de premiere dame wordt vooral verwacht dat ze er is als dat haar man kan helpen en laat dat ook zien bij (staats)bezoeken en het doorknippen van lintjes.

Emmanuel Macron echter heeft – zoals we allemaal weten – niet alleen een bijzondere keuze gemaakt maar daar vervolgens een bijzondere band mee. Een speciale wet om dat te bezegelen was in zijn ogen wel het minste.

Maar die gaat er niet komen, hij durft het niet aan, de oppositie is te groot. Maar er komt wel iets anders: een soort van manifest waarin – volgens Brigitte ‘heel transparant’ – wordt vastgelegd wat haar taken worden, welke middelen ze daarvoor krijgt en hoe ze het gaat doen. En laat het duidelijk zijn: daar krijgt ze niets (extra’s) voor.

Maar even afwachten wat erin staat, in dat manifest. Het is gevaarlijk terrein om als vrouw van de president formeel een rol te claimen. Want als ze wat dan ook waar maakt kan het zomaar ook afdoen aan het beeld van haar man. En wie hebben de Fransen dan kennelijk gekozen? Dat kan nog heel amusant worden.