Lesbische vrouwen verdienen gemiddeld 9% meer dan hetero vrouwen

In 2014 kwam voor het eerst het bericht naar buiten dat lesbische vrouwen meer verdienen dan hetero vrouwen, dit lijkt in 2017 nog niet te zijn rechtgetrokken. Marieka Klawitter van de Universiteit van Washington keek in 2016 naar 29 onderzoeken. De onderzoeken zijn uitgevoerd in de Verenigde Staten, Nederland, Duitsland, Canada en Groot-Brittannië. Daar kwam uit dat lesbische vrouwen gemiddeld 9 procent meer verdienen dan hetero vrouwen. Toch moet dit wel met een korreltje zout genomen worden. Een deel van de enquêtes vraagt namelijk niet direct naar de seksuele oriëntatie van de vrouwen. Er wordt simpelweg gevraagd met wie ze samenwonen en welke relatie ze met die persoon hebben.

Toch is het een interessant geven. Zeker als je nagaat dat zelfs als je rekening houdt met het feit dat lesbische vrouwen over het algemeen beter opgeleid zijn en minder vaak kinderen krijgen dan hetero vrouwen, ze nog steeds meer verdienen.

Opvallend is dat bij mannen juist het tegenovergestelde waar is. Mannen die homoseksueel zijn, verdienen zo’n 11 procent minder dan hetero mannen. Dit wordt gewijd aan de veronderstelling dat homo’s minder competitief zijn dan hetero mannen. Bij lesbische vrouwen en hetero vrouwen lijkt dit geen rol te spelen.

Het blijft gissen naar wat dan de exacte reden is dat lesbische vrouwen meer verdienen. Een paar ideeën worden in het onderzoek geopperd. Zo zouden lesbiennes de taken thuis eerlijker verdelen, waardoor er meer tijd is om te werken. Maar ze hebben wel een groot nadeel ten opzichte van hetero vrouwen: ze worden vaker gediscrimineerd en hebben daarom vaak meer moeite bij het vinden van een baan. Dit zie je terug in de armoedecijfers: 7,9 procent van de lesbische koppels leeft onder de armoedegrens, terwijl van de heterostellen 6,6 procent onder de armoedegrens leeft.