Trump moet weg, vindt 47% van de Amerikaanse vrouwen

Veertig procent van de Amerikanen vindt dat president Trump moet worden afgezet, tien procentpunt meer dan in februari van dit jaar. Dat komt naar voren uit een poll van het onafhankelijke onderzoeksinstituut PRRI. Opvallend is dat veel meer vrouwen dan mannen voor een impeachment-procedure zijn.

Vooral onder democraten is de steun voor een afzettingsprocedure gegroeid. In februari was 58% voor, nu is dat 72%. Bij de onafhankelijken ziet nu 38% Trump liever vertrekken, zes maanden geleden was dat nog 27%. Ook onder de republikeinen groeit de ontevredenheid over het functioneren van de president, maar logischerwijs zijn die percentages een stuk lager. In februari was slechts 4% van de republikeinen voor impeachment, nu is dat 7%. Toch ziet nog steeds een krappe meerderheid niets in een afzettingsprocedure. Dat aantal daalde van 65% naar 53%.

De vraag of Trump afgezet moet worden speelt al vanaf zijn installatie. De beschuldigingen rondom Russische betrokkenheid bij de verkiezingen en het chaotische komen en gaan van medewerkers in het Witte Huis maakten het er niet beter op. De druppel was zijn misplaatste reactie op de gebeurtenissen in Charlottesville. Dat hij de neo-nazi’s en de Ku Klux Klan niet bij naam noemde en deze extreem-rechtse groeperingen niet direct veroordeelde kwam hem op zware kritiek te staan, ook vanuit zijn eigen partij.

Vrouwen
In de resultaten van de poll is een groot verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Bijna de helft van de vrouwen in de Verenigde Staten (47%) wil dat Trump afgezet wordt, tegen 32% bij de mannen. Vooral bij de vrouwen is dat percentage flink gestegen: zes maanden geleden vond slechts 35% dat Trump weg moest. Bij de mannen was dat toen 26% .

62% van de vrouwen heeft een negatieve mening over president Trump, bij de mannen is dat 51%. 44% van de mannen is positief over Trump, tegenover slechts 31% van de vrouwen.

Het onderzoeksinstituut vergeleek deze resultaten en vooral de opvallende ‘gender gap’ met de populariteitscijfers van eerdere republikeinse presidenten George W. Bush en Ronald Reagan. Bij hen lagen de meningen van mannen en vrouwen veel dichter bij elkaar.

Opvallende verschillen, maar Trump heeft dan ook zijn uiterste best gedaan om vrouwen tegen zich in het harnas te jagen. Als je even wat van zijn weerzinwekkend seksistische commentaren en tweets terugleest (de Daily Telegraph zette vorige maand de ‘beste’ op een rij), dan is de vraag waarom die 31% van de vrouwen in Trump nog wél een goede president ziet.