Als de (vrouwelijke) kiezers het verschil willen maken, dan is het al in 2018 over en uit met Donald Trump

In 2018 zijn er weer verkiezingen in de Verenigde Staten, voor het Congres. De Republikeinen hebben daar nu de meerderheid en ondanks dat een groeiend deel van de GOP-congresleden de pest heeft aan Donald Trump, haten ze hun Democratische mede-Congresleden toch nog meer. Het huidige Congres zal Trump niet snel laten vallen.

De Amerikaanse website CNBC publiceert vandaag een interessante theorie. De approval-rate van the Donald is inmiddels flink gedaald. De kans dat er in 2018 een Democratische meerderheid zal zijn neemt met de dag toe. CNBC stelt dat Trump’s nog altijd niet openbaar gemaakte belastingaangifte the smoking gun zal blijken te zijn. Trump heeft er tot nu toe ook niet veel aan gedaan om die indruk weg te nemen. Het Congres heeft de macht – en bij de Democratische meerderheid in 2018 zeker ook de wil – om de cijfers openbaar te maken. Tony Schwarz, ooit de ghost-writer achter Donald Trumps bestseller The Art of the Deal weet het zeker: in dat geval zal Trump zelf opstappen, hij laat het nooit aankomen op een impeachmentprocedure. Tijdens het schrijven van het boek verkeerde Schwarz anderhalf jaar in Trump’s slipstream, hij heeft hem goed leren kennen.

Intussen heeft bookmaker Paddy Power het er maar druk mee. De kans dat er in 2018 een impeachment plaats vindt wordt daar zojuist op 11/2 geschat tegen 2/1 voor 2017. En als dat gebeurt zijn de kansen 16/1 dat het om belastingontduiking zal gaan en 20/1 wegens omkoping.

Als de Amerikaanse kiezer van Trump af wil – en daar lijkt het steeds meer op – dan biedt 2018 een onverwachte kans voor het Hillary Clinton-kamp. Zij zouden de legendarische uitspraak van Ivana Trump in de de film The First Wives Club (1996) kunnen waarmaken. Donald Trump’s eerste vrouw speelde daarin een gastrolletje en sprak de eveneens in de steek gelaten First Wives Goldie Hawn, Bette Middler en Diana Keaton een hart onder de riem met de historische uitspraak en advies als het gaat om hun ex-en: ‘Don’t get mad. Get everything.