Amerikaanse generaals zetten Donald Trump na Charlottesville op Twitter op z’n plaats

Ruim een week na Charlottesville kunnen we een voorlopige balans opmaken. Met die woedende middenklasse die – compleet over het hoofd gezien door zowel de Democratische als Republikeinse elite – Donald Trump aan het presidentschap hielpen, zijn we er nog niet. Ook het rabiaat-rechtse racisme is prominenter aanwezig dan we konden vermoeden. En Trump houdt meer van ze dan hij wil toegeven al deed hij de afgelopen week – ongetwijfeld ook op advies van wat mensen in zijn omgeving – pogingen om dat te verbergen. Intussen zal het er in de familie Trump ook niet plezieriger op worden. Schoonzoon Jareth Kushner is van Joodse afkomst. Zijn vrouw, Trump’s dochter Ivanka, bekeerde zich tot het Jodendom. En om dan je schoonvader respectievelijk vader het tuig in Charlottesville dat ‘Jews will not replace us‘ riep te horen verdedigen.

Afgelopen week deed een aantal Amerikaanse generaals nog een duit in het zakje: ze zetten in het openbaar de man aan de rode knop op z’n plaats. En ze benutten daarvoor het wapen dat the Donald zelf bij voorkeur grijpt. Hij kreeg tweets van de chiefs of staff van de U.S. Naval Operations, het Marine Corps, de U.S. Army en de U.S. Air Force én het hoofd van de National Guard.