Waarom deze 24-jarige Indiase vrouw thuis een toilet eiste

In India heeft een 24-jarige vrouw van de rechter toestemming gekregen om van haar man te scheiden. Ondanks herhaalde verzoeken weigerde haar man om een toilet aan te leggen in hun huis. De vrouw werd daardoor gedwongen haar behoefte buiten te doen. Dat is niet alleen vernederend, maar brengt ook fysiek lijden met zich mee, oordeelde de rechter.

In India is scheiden in slechts een aantal situaties toegestaan, zoals bijvoorbeeld in geval van huiselijk geweld of overspel. De rechter vond echter dat er hier sprake was van bewezen wreedheid tegenover de vrouw en stemde in met de echtscheiding. De man noemde de eis van zijn vrouw ongebruikelijk omdat de meeste vrouwen in zijn dorp hun behoefte buiten in het veld doen.

Onveilig
Volgens Unicef heeft een half miljard Indiërs geen toegang tot een toilet. Zij doen hun behoefte veelal buiten, in een veld, rivier of in de bosjes. Vervuiling door het gebrek aan sanitaire voorzieningen veroorzaakt ziekten als diarree, cholera, buiktyfus en polio.

Voor vrouwen en meisjes is het een extra groot probleem om buiten hun behoefte te moeten doen. Niet alleen is het vernederend, het gebrek aan toiletten veroorzaakt ook gezondheidsproblemen. Omdat vrouwen vaak wachten tot na zonsondergang om te voorkomen dat ze begluurd worden moeten ze de hele dag alles ophouden, wat urineweginfecties en darmproblemen in de hand werkt.

Maar vooral zijn de vrouwen erg kwetsbaar voor ontvoering en seksueel geweld als zij zich in het open veld ontlasten of ‘s nachts naar ver weg gelegen openbare toiletblokken moeten lopen. Ze worden begluurd, bedreigd, of erger. Zo werden in 2014 twee jonge meisjes die hun behoefte deden in een veld verkracht en aan een boom opgehangen.

School
Meisjes gaan in India minder vaak naar school dan jongens, omdat ouders liever geld investeren in zoons dan in dochters. Als meisjes al naar school gaan, lopen ze nog te vaak tegen een praktisch probleem aan: er zijn op school geen toiletten voor hen aanwezig. Ze worden gedwongen om alles op te houden, met pijn en klachten tot gevolg. Om nog maar niet te spreken van meisjes die ongesteld zijn en hun menstruatieproducten op school niet kunnen verwisselen. Ze blijven dan gedurende hun menstruatie maar thuis. 20% van de meisjes valt uit zodra ze de puberleeftijd bereikt.

‘Elk huis een toilet’
De Indiase premier Narendra Modi is al jaren bezig met een campagne om het in het openbaar ontlasten te ontmoedigen en te zorgen voor miljoenen extra toiletten. Hij wil dat er in 2019 in elk huis een toilet aanwezig is.